ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός για την αιθαλομίχλη-Οδηγίες προστασίας για ευπαθείς ομάδες

Συναγερμός για την αιθαλομίχλη-Οδηγίες προστασίας για ευπαθείς ομάδες

Σε συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης αναφέρει οτι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών ζητείται να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Η Γενική Γραματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες, καταλήγει η ανακοίνωση.

aithalomili

Στο όριο συναγερμού τα μικροσωματίδια

Στα 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα μετρήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στον σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην Αριστοτέλους τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 101 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στη Λυκόβρυση μετρήθηκαν λίγο πάνω από τα 90. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν ολόκληρο το χθεσινό 24ωρο. Εν ολίγοις, το βράδυ οπότε και το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο οι τιμές των μικροσωματιδίων εκτιμάται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερες από τον καταγεγραμμένο μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα όρια που έχουν τεθεί, ο πρώτος συναγερμός ενεργοποιείται όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπεράσουν τα 100 μικρογραμμάρια και ο κόκκινος συναγερμός «χτυπά» όταν τα μικροσωματίδια υπερβούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Διαβάστε επίσης:

Δακτύλιος και στο... τζάκι!

Στο «κόκκινο» η αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης

«Συναγερμός» για τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω τζακιών