ΥΓΕΙΑ

Νεφροπαθείς: «Κραυγή αγωνίας» για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Νεφροπαθείς: «Κραυγή αγωνίας» για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Η «κραυγή αγωνίας» από τους 9.850 νεφροπαθείς για τα «αμφιβόλου ποιότητας» φίλτρα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία, εκφράστηκε μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ), Γιώργου Καστρινάκη.


Κατά τη συνέντευξη Τύπου που η ΠΟΝ είχε καλέσει για να καταγγείλει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, ο κ. Καστρινάκης τόνισε ότι οι αιμοκαθαιρούμενοι νεφροπαθείς «φοβούνται για τη ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία», καθώς δεκάδες αναφορές (λευκές κάρτες) έχουν αποσταλεί από νοσοκομεία προς τον ΕΟΦ για τις παρενέργειες που προκαλούν τα κακής ποιότητας φίλτρα.

«Τα νοσοκομεία της Ελλάδας γεμίζουν από φίλτρα no name, αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Φίλτρα που προέρχονται από την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», ανέφερε ο κ. Καστρινάκης.

Από τα φίλτρα Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία, έχουν κινδυνεύσει άμεσα 19 ασθενείς, με τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό, όπως κατήγγειλε ο κ. Γούμενος, νεφροπαθής στο νοσοκομείο του Πύργου, του οποίου η ζωή κινδύνευσε από ρήξη φίλτρου. Δεκάδες άλλοι παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες όπως αλλεργίες στα φίλτρα, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα, που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.

Υπάρχουν περιπτώσεις, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών, που έχουν χρησιμοποιηθεί παιδικά φίλτρα σε ενήλικες, αλλά και φίλτρα που «καθαρίζουν» το αίμα των νεφροπαθών ακόμα και από τις βιταμίνες, με αποτέλεσμα μετά να χρειάζονται ενέσεις με θρεπτικά συστατικά για να σταθούν στα πόδια τους.

Οι ασθενείς ζητούν από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), να κάνει με σωστές προδιαγραφές τις νέες προμήθειες, καθώς «στην αιμοκάθαρση οδεύουμε προς Ασία και Αφρική», ενώ χαρακτήρισαν «ανεξήγητη επιστημονικά και κοινωνικά την επιμονή (του προέδρου της ΕΠΥ) στην προμήθεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προδιαγραφές». Υποστήριξαν δε ότι από την εισαγωγή τους, το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν εξοικονομεί χρήματα, αλλά επιβαρύνεται με περαιτέρω κόστος ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, αφού χρησιμοποιούνται δύο και τρία τέτοια φίλτρα ανά συνεδρία, αλλά και από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ή νοσηλείες για την «ρύθμιση» των ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, η ετήσια δαπάνη για φίλτρα είναι περίπου 17,5 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με την προμήθεια των ανώνυμων φίλτρων είναι περίπου 40.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νεφροπαθείς έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε διαμαρτυρίες, απέχοντας ακόμα και από την αιμοκάθαρση, ωστόσο παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το μεγάλο αυτό πρόβλημα παραμένει, ενώ από τις οργανώσεις νεφροπαθών έχει ζητηθεί ακόμα και η παρέμβαση του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης:

«Ρώσικη ρουλέτα» τα αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα τεχνητού νεφρού