ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος του μαστού χτυπά 4.500 Ελληνίδες κάθε χρόνο

Ο καρκίνος του μαστού χτυπά 4.500 Ελληνίδες κάθε χρόνο

Είναι πλέον γεγονός πως ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται κάθε χρόνο στη χώρα μας σε περίπου 4.500 γυναίκες.

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν πως η νόσος δεν τις αφορά, παρόλο που τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι 1 στις 8 θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ πάνω από το 70% του συνόλου των γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Ωστόσο, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα
Πολλοί όγκοι του μαστού δεν προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Μπορεί, δηλαδή, να ανακαλυφθούν π.χ. με μια μαστογραφία σε μια γυναίκα χωρίς συμπτώματα.
Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, κάθε γυναίκα να είναι εξοικειωμένη με τους μαστούς της, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσει οποιαδήποτε αλλαγή, όπως μια μάζα, πάχυνση ή κάποιο ερεθισμό του δέρματος, ευαισθησία ή έκκριμα από τη θηλή ή αλλαγή της θέσης της θηλής, ζέστη, ερυθρότητα ή οίδημα των μαστών της και τέλος πόνο.

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες, ηλικίας 20 έως 39 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται δωρεάν κλινικής εξέτασης από χειρουργό μαστού, από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2014.
Στόχος του συλλόγου είναι μέσω του προγράμματος να ενημερώσει κάθε γυναίκα αυτής της ηλικίας ότι ο καρκίνος του μαστού την αφορά, καθώς τα ηλικιακά όρια εμφάνισης της νόσου έχουν μειωθεί.

Οι γυναίκες, ηλικίας 20 έως 39 ετών, μπορούν να τηλεφωνούν στο Σύλλογο «Άλμα Ζωής», στα τηλέφωνα 210 4180006 και 210 8815444, από Δευτέρα 17 Νοεμβρίου έως και Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 (10:00π.μ. έως και τις 13:00μ.μ.), για να κλείνουν το ραντεβού τους για τη δωρεάν κλινική εξέταση.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα γραφεία του Συλλόγου, Αριστοτέλους 79-81 στην Πλατεία Βικτωρίας, από τις 14:00 έως τις 19:00 το απόγευμα, Δευτέρα έως Παρασκευή, από χειρουργούς μαστού, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ).
Εάν χρειαστεί κάποια γυναίκα επιπλέον εξέταση, όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, θα έχει τη δυνατότητα να την κάνει δωρεάν σε αξιόπιστο διαγνωστικό κέντρο.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τα έσοδα του Αγώνα Greece Race for the Cure® 2014.

Πώς μπορείτε να κάνετε αυτοεξέταση στο σπίτι
Μια απλούστατη αυτοεξέταση στο σπίτι μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία σας και να σας παρακινήσει –αν είναι απαραίτητο– να αναζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η γιατρός Καθλίν Τούμι παρουσιάζει τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα.

Η αυτοεξέταση δεν αποτελεί βεβαίως διαγνωστικό εργαλείο, είναι όμως απαραίτητη για να εντοπίσει η γυναίκα εγκαίρως πιθανές αλλαγές στο μαστό.

Πηγή: Οnmed.gr

Σχετικές ειδήσεις