ΥΓΕΙΑ

Συνάντηση Δημόπουλου με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών

Συνάντηση Δημόπουλου με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων και η αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, Θάνου Δημόπουλου, με τις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ο κ. Δημόπουλος ενημέρωσε τους διοικητές για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα (31/08/2015) με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου να βρεθεί λύση για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και για τη δυνατότητα να αυξηθούν τα όρια των προϋπολογισμών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας ενημέρωσε επίσης για το αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να εξαιρεθεί από την απαγόρευση προσλήψεων, η διαδικασία τοποθέτησης επικουρικών, ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Συζητήθηκε, επίσης, και η περίπτωση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της συνεχούς μείωσης του προσωπικού του. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, ανέφερε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του νοσοκομείου.

Στην περίπτωση της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σπάρτης η οποία απειλούνταν με «λουκέτο», ο κ. Δημόπουλος προέκρινε την προσωρινή λύση λειτουργίας της με γιατρούς από Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της συγκεκριμένης ΥΠΕ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας, η οποία τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Και 'ώ του θαύματος' ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας μέσα σε ελάχιστες ώρες βρήκε τη λύση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Παθολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων. Στο δελτίο τύπου που έσπευσε να εκδώσει το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται ότι τις καθημερινές θα γίνονται μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού στο νοσοκομείο Σπάρτης και τα Σαββατοκύριακα θα έρχονται Παθολόγοι από το νοσοκομείο του Άργους. Τώρα αν δημιουργούνται κενά σε άλλες μονάδες υγείας και αν η μοναδική παθολογική κλινική σε ένα νομό 90.000 κατοίκων αντιμετωπίζεται με διαδικασία λειτουργίας "καφενείου" δεν φαίνεται ν' ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου.

Επιπλέον ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας φαίνεται αποφασισμένος να ανοίξει από τα νοσοκομεία της Λακωνίας την "κερκόπορτα" εισόδου ιδιωτών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας είναι αντίθετη στην προοπτική πρόσληψης γιατρών με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών θεωρώντας ότι η μη αποκλειστική απασχόληση οδηγεί σε περαιτέρω διάλυση και εξαθλίωση των δημόσιων δομών υγείας γιατί πρωτίστως λειτουργεί για "προσέλκυση πελατείας". Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση δεν είναι ούτε εμμονή ούτε ιδεοληψία αλλά θεμελιώδης αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πρέπει να επεκταθεί και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που σκανδαλωδώς διατηρούν το δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και επ' ουδενί δεν πρέπει να καταργηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακολουθεί το παράδειγμα των προηγουμένων ενοίκων της οδού Αριστοτέλους και προσπαθεί με πρόχειρες λύσεις να καλύψει τα κενά ενός εξαθλιωμένου δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να γίνει πιο εύκολα βορά του ιδιωτικού τομέα».

Σχετικές ειδήσεις