ΥΓΕΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 6 και 13 Οκτωβρίου

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 6 και 13 Οκτωβρίου

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ, με στόχο την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του πανεπιστημίου.

Αιμοληψίες θα πραγματοποιούνται την Τρίτη 6 και την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου, από τις 09:00 μέχρι τις 12:30.

Τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο κάλεσμά της προς το κοινό για να γίνει εθελοντής αιμοδότης, αναφέρει:

«Το αίμα είναι ανθρώπινο αγαθό που ούτε παράγεται ούτε αντικαθίσταται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι μέσω της διαδικασίας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, η οποία δεν κοστίζει παρά μόνο λίγα λεπτά από τον προσωπικό μας χρόνο και είναι μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, που συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός πολιτισμού κοινωνικής αλληλεγγύης στον ευρύτερο χώρο στον οποίο κινούμεθα και δρούμε καθημερινά».

Σημειώνεται ότι κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-65 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές τον χρόνο. Η ποσότητα του αίματος που δίνει ο εθελοντής είναι 350cc και αντιπροσωπεύει το 1/20 περίπου από το αίμα του. Η αναπλήρωση του όγκου του αίματος γίνεται σε 24 ώρες με λήψη υγρών. Τα συστατικά του αίματος αναπληρώνονται πλήρως περίπου σε έναν μήνα. Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Σχετικές ειδήσεις