ΥΓΕΙΑ

Κινητοποίηση για το κρούσμα του ιού του Δ. Νείλου

Κινητοποίηση για το κρούσμα του ιού του Δ. Νείλου
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας ...

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το πρώτο, για φέτος, κρούσμα εγκεφαλίτιδας που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου, το οποίο εμφανίστηκε στην περιοχή της Καρδίτσας.

Έχουν ήδη σταλεί οδηγίες σε όλους τους Δήμους για την υλοποίηση των προγραμμάτων ψεκασμών και για εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.
Κρούσμα στην Καρδίτσα

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, μιλώντας στο newsbomb.gr ήταν απολύτως καθησυχαστικός. «Φέτος έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα, διότι είμαστε σαφώς πιο προετοιμασμένοι. Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν εγκαίρως, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στην ενημέρωση του πληθυσμού για λήψη προστατευτικών μέτρων, κυρίως χρήση εντομοαπωθητικών».

Η νόσος, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, στοίχισε πέρυσι τη ζωή σε περισσότερα από 30άτομα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε στην Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία το καλοκαίρι του 2010. Εντοπίστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν τη νόσο.