ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Οι ακτινοθεραπείες αποζημιώνονται – Επιπλέον χρεώσεις πρέπει να καταγγέλλονται

ΕΟΠΥΥ: Οι ακτινοθεραπείες αποζημιώνονται – Επιπλέον χρεώσεις πρέπει να καταγγέλλονται

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), είχε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, την Πέμπτη (22/09/2016).

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε εκτενώς τον ΙΣΑ, για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και τους ασφαλισμένους. Το ΔΣ του ΙΣΑ, από τη μεριά του, τόνισε ότι ο ιατρικός κλάδος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ενώ οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται στο βαθμό που θα έπρεπε βάση των εισφορών τους. Ο κ. Μπερσίμης δεσμεύθηκε για την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών στους παρόχους και παρουσίασε το σχεδιασμό του Οργανισμού, για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

- Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εκκαθαρισθεί, για τις ιατρικές επισκέψεις, τουλάχιστον ο Αύγουστος.

- Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα, ο Φορέας έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση και έχουν ελεγχθεί οι οφειλές του Οίκου του Ναύτη, ενώ για τα υπόλοιπα ταμεία επίκειται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

- Όσον αφορά στο 10% των ετών 2014 και 2015, θα γίνει έλεγχος και θα εκκαθαριστούν μέσα στο 2017. Για το clawback θα δοθεί η δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις.

Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για τις νέες συμβάσεις του Φορέα με τους κλινικούς γιατρούς. O πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο δίκαιο σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και θα ανοίγει την πόρτα σε όλους τους γιατρούς και ειδικά στους νεότερους.

«Απαιτείται ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που θα αντιμετωπίζει τον ασθενή με σεβασμό και θα καλύπτει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. H πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό μας. Είναι απαράδεκτο την ώρα που οι ασφαλισμένοι δεν βρίσκουν γιατρό να εξυπηρετηθούν, τα καλύτερα μυαλά της χώρας να φεύγουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν επαγγελματικά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ για τις ιατρικές επισκέψεις μελετάται ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις ανάγκες της κάθε περιοχής με κίνητρα για τους νεότερους γιατρούς.

Ο ΙΣΑ έθεσε επίσης στον κ. Μπερσίμη κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων καθώς και στην κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών.

Τέλος, συζητήθηκε η παροχή φαρμάκων για τους ψυχιατρικούς ασθενείς καθώς και οι ακτινοθεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς. Ο κ. Μπερσίμης διευκρίνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις ακτινοθεραπείες, είναι κοστολογημένες και κάλεσε τους ασφαλισμένους, σε περίπτωση που γίνονται επιπλέον χρεώσεις, να το καταγγέλλουν στον Οργανισμό.

Σχετικές ειδήσεις