ΥΓΕΙΑ

Σε αναβρασμό οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Σε αναβρασμό οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Στάση εργασίας 13:00 – 16:00 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016.

Η ομηρία των εργολαβικών εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζεται, με τους εργολάβους να εξακολουθούν ανενόχλητοι να αλωνίζουν και την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ατομικές συμβάσεις να είναι ένα «πυροτέχνημα», που δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους.

Αυτό καταγγέλλουν τα σωματεία των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Αττικό, Νίκαιας, ΚΑΤ, Άγιος Σάββας, τα συντονιστικά των εργαζομένων στις εργολαβίες, τα κλαδικά σωματεία της καθαριότητας, η ΟΕΝΓΕ και το ΕΚΑ, που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη (28/09/2016), στις 13:30. Στην κινητοποίηση καλούνται να συμμετάσχουν, επίσης, όλοι όσοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί γιατροί, συμβάσεις ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς και οι μόνιμοι υγειονομικοί.

«Αποδείχτηκε περίτρανα πως η κυβέρνηση δε νοιάζεται για τίποτα άλλο, παρά μόνο για το πώς θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου στα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους! Και αυτό φυσικά αφορά και τους μόνιμους σήμερα συναδέλφους.

Ως τώρα, όλες οι υποσχέσεις είναι στον αέρα:

α) Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε νοσοκομεία και υπηρεσίες προβλέπει πεπερασμένη διάρκεια (έως 31-12-2017), χωρίς δέσμευση για ανανέωση. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί και να περιορίζεται αν δεν επαρκούν οι πιστώσεις.

β) Χάνονται ο 13ος & 14ος μισθός, ενώ στην πράξη απαγορεύεται η άδεια ασθένειας κι η εγκυμοσύνη. Σημειώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι γυναίκες. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ακύρωσε ατομικές συμβάσεις γιατί προέβλεπαν κανονική άδεια...

γ) Η απόλυτη όμως κοροϊδία επιβεβαιώνεται με την αποδοχή από την κυβέρνηση της απόφασης του ΣτΕ που δικαιώνει τους εργολάβους και η παραπομπή στις καλένδες κάθε νέας νομοθετικής ρύθμισης (ο υφυπουργός Πολάκης είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει νέο νόμο μέχρι ... τέλος Αυγούστου για να υπερβεί τα ... νομικά εμπόδια!!!)» αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικό και προσθέτει:

«Με την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις μας - ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο - καταφέραμε να αποτρέψουμε απολύσεις, να πληρωθούν δεδουλευμένα, να υποσχεθεί το Υπουργείο μέσω εγκυκλίου ότι θα χορηγείται ετήσια άδεια 24 ημερών. ΟΜΩΣ, ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ: Από τη μια, η γνωστή εργολαβική ασυδοσία, οι απειλές και η απληρωσιά και από την άλλη, το ζοφερό μέλλον με τη νέου τύπου εκμετάλλευση των ατομικών συμβάσεων.

Οι συνάδελφοι εργολαβικοί δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες και υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση.

Άρα, μόνιμες θα πρέπει να είναι και οι εργασιακές τους σχέσεις.

Όλοι οι εργολαβικοί εργάτες, οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ, νέα παιδιά μαθητευόμενοι του ΟΑΕΔ και σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και άμισθοι επιστήμονες κάνοντας την πρακτική τους αναλαμβάνουν πόστα που δεν φτάνουν οι μόνιμοι για να καλύψουν».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

- Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

- Όχι στη σκλαβιά των ατομικών συμβάσεων – μονιμοποίηση των εργολαβικών

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις σημερινές ανάγκες

- Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

- Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά – να πληρώνονται άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.

Σχετικές ειδήσεις