ΥΓΕΙΑ

Στα 38 τα κρούσματα ηπατίτιδας στον προσφυγικό καταυλισμό της Ν. Καβάλας από τον Αύγουστο

Στα 38 τα κρούσματα ηπατίτιδας στον προσφυγικό καταυλισμό της Ν. Καβάλας από τον Αύγουστο

Για έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών της Νέας Καβάλας κάνει λόγο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης, και ρωτά τους αρμοδίους εάν έχουν γίνει εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεμκερίδη, εμφανίστηκαν 9 νέα κρούσματα σε άτομα ηλικίας από 6 έως 21 ετών, τα οποία εισήχθησαν και νοσηλεύονται στην παιδιατρική και παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς. Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, ο αριθμός των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α έχει φτάσει τα 38, προσθέτει ο ίδιος και ρωτά τους αρμοδίους αν έχουν γίνει εμβολιασμοί και πώς χαρακτηρίζουν την έξαρση των κρουσμάτων.

Απαντώντας στις καταγγελίες ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και γενικός συντονιστής του Συντονιστικού Οργάνου του υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, Νίκος Παπαευσταθίου, ανέφερε ότι και στη Νέα Καβάλα υπάρχουν τα μέτρα δημόσιας υγείας που ισχύουν σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Πρόσθεσε ότι γίνονται έλεγχοι και εμβολιασμοί, ότι λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρακολουθεί τι γίνεται σε όλες τις δομές και βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς και ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν διανεμηθεί ενημερωτικά φυλλάδια. Ωστόσο παρατήρησε, ότι η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής δεν μπορεί να επιβληθεί σε ανθρώπους, όταν οι ίδιοι δεν τα τηρούν.