Το νοσοκομείο Θήρας έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας – Ζητούμενο η στελέχωσή του

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Το νοσοκομείο Θήρας έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας – Ζητούμενο η στελέχωσή του

Παροχή κινήτρων προς τους γιατρούς από το υπουργείο Υγείας.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 15 Ιουλίου 2016, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Σαντορίνη, για να εγκαινιάσει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Τρεις ημέρες μετά, το νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, η οποία πέρασε από «σαράντα κύματα» όσον αφορά στη στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό.

Για την κάλυψη των κενών, αρχικά επιλέχθηκε η προσωρινή μετακίνηση γιατρών εντός της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μέχρι να προσληφθεί προσωπικό από την ΑΕΜΥ Α.Ε, η οποία διαχειρίζεται το νοσοκομείο. Ωστόσο, συχνά επαναπροκηρύσσονταν οι ίδιες θέσεις, καθώς η ανταπόκριση κρινόταν άγονη ή ελλειμματική. Μόλις τον Μάιο δε, η ΑΕΜΥ δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για θέσεις διευθυντικών στελεχών, τόσο διοικητικών όσο και ιατρικών, για παράδειγμα θέση διευθυντή ΤΕΠ, Παθολογικού, Μικροβιολογικού κ.α.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, καθώς στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα ψηφιστεί μέχρι τις 4 Αυγούστου, περιλαμβάνονται κίνητρα προς γιατρούς, για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Συγκεκριμένα, ο χρόνος της υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών θα υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την υπόλοιπη υπηρεσία τους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία. Θα παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέχει με όποιο δυνατό τρόπο στους γιατρούς του νοσοκομείου Θήρας δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Παρά τις ελλείψεις, πάντως, το νοσοκομείο στον ένα χρόνο λειτουργίας του είχε σημαντική προσφορά, τόσο στους πολίτες της Σαντορίνης όσο και στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, η οποία αποτυπώνεται ως εξής, για το διάστημα 18/07/2016 έως και 17/07/2017:

- 27.177 Επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία

- 23.705 Επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

- 828 Εισαγωγές στις Κλίνες

- 589 Εισαγωγές στη Βραχεία Νοσηλεία

- 22 Εισαγωγές στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

- 2.662 Επεμβάσεις στο Σηπτικό Χειρουργείο

- 162 Επεμβάσεις στο Άσηπτο Χειρουργείο

- 31 Τοκετοί

- 1.608 Συνεδρίες Φυσικοθεραπείας.

Επίσης, στις 14 Ιουλίου έγινε η εγκατάσταση υπερσύγχρονου Αξονικού Τομογράφου, ο οποίος θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και εκπαίδευσης του προσωπικού. Σύντομα το νοσοκομείο θα εφοδιαστεί και με Λαπαροσκοπικό Πύργο, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τη δυνατότητα διεξαγωγής ειδικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Με αφορμή τον ένα χρόνο του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, το υπουργείο Υγείας κάνει μία ιστορική αναδρομή, από την κατασκευή του κτηρίου μέχρι τη λειτουργία του ως «Δημόσιο Νοσοκομείο» υπό τη Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Οι εργασίες για την ανέγερση του νοσοκομείου ξεκίνησαν το 2009, σε οικόπεδο που δώρισε η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Θήρας στην ΑΕΜΥ Α.Ε. Το έργο ουσιαστικά αποπερατώθηκε στο τέλος του 2011, ωστόσο η βεβαίωση περάτωσης εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα από την Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., τον Απρίλιο του 2013. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύπτονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το τελικό του κόστος ανήλθε στα 11,8 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνεται πουθενά τι έγιναν τα υπόλοιπα 2,2 εκατ. ευρώ, επισημαίνει το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Ωστόσο, η τότε ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προέκρινε τη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας ως «δημόσιου νοσοκομείου», ενώ «απειλούσε δημοσίως ότι θα πάρει τον εξοπλισμό του Γ.Ν. Θήρας και θα τον διανείμει σε άλλα νοσοκομεία» αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Τον Μάιο του 2014, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΕΜΥ Α.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου αλλά και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε να προκηρύξει ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό «για να ξεπουλήσει το Γ.Ν. Θήρας σε ιδιώτες, αποκλείοντας μάλιστα τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Το ΔΣ της ΑΕΜΥ αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης του διαγωνισμού το Νοέμβριο του 2014, όταν πλέον υπουργός ήταν ο Μάκης Βορίδης.

«Για καλή τύχη του Γ.Ν. Θήρας και των Σαντορινιών, το Γενάρη του 2015 η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές και οι αποφάσεις της για ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία σε 1,5 μόλις χρόνο και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να θέσει σε λειτουργία το νοσοκομείο, ως μία Δημόσια Δευτεροβάθμια Δομή Υγείας, προς όφελος του τοπικού και του τουριστικού πληθυσμού» αναφέρει το υπουργείο Υγείας και καταλήγει: «Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το Γ.Ν. Θήρας καθιερώνεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Σαντορινιών, αλλά και ως υπολογίσιμη υπεραξία του νησιού ως τουριστικό προορισμό. Δεδομένη θα έπρεπε να θεωρείται και η στήριξη από τις τοπικές αρχές, των ανθρώπων που καθημερινά παλεύουν εντός του νοσοκομείου για να παρέχουν υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες, όσο αφορά στο θέμα της στέγασής τους. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved