ΥΓΕΙΑ

Προσλήψεις: 1.500 μόνιμες θέσεις γιατρών και 1.000 λοιπού προσωπικού μέσα στο 2018

Προσλήψεις: 1.500 μόνιμες θέσεις γιατρών και 1.000 λοιπού προσωπικού μέσα στο 2018

Τι θα γίνει με τους επικουρικούς γιατρούς

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο 2018 περίπου 1.000 μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού σε ειδικότητες, τμήματα και νοσοκομεία που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι των οποίων έχει παραταθεί η θητεία τους.

Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν τμηματικά 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα τμήματα – κλινικές των νοσοκομείων που έχουν τεκμηριωμένες ανάγκες στελέχωσης.
Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών οι οποίοι υπηρετούν στο ΕΣΥ, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), την Τετάρτη (31/01/2018).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, χθες, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, έθεσαν στον κ. Ξανθό το θέμα της ομαλής συνέχισης και ολοκλήρωσης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ έως 31/12/2018 και της απρόσκοπτης πληρωμής τους. Ζήτησαν επίσης, διευκρινίσεις σχετικά με το αν θα υπάρξουν απολύσεις επικουρικών γιατρών μέχρι τότε και επανέλαβαν το πάγιο αίτημα της ΟΕΝΓΕ για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Για το θέμα των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που εξασφαλίζουν την ομαλή ολοκλήρωσή τους, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και την απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών γιατρών. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018 και ότι η κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί περί του αντιθέτου δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Ωστόσο, η μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από όσες έχουν μέχρι σήμερα προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο 2018, είπε ο κ. Ξανθός. Ήδη 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατάθηκε η θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ, τόνισε και πρόσθεσε ότι, η προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό bonus στις κρίσεις.

Σχετικές ειδήσεις