ΥΓΕΙΑ

Ξανθός και Πολάκης «ανοίγουν» την κυβερνητική ατζέντα στη Θεσσαλονίκη

Ξανθός και Πολάκης «ανοίγουν» την κυβερνητική ατζέντα στη Θεσσαλονίκη

Το προοίμιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 83η ΔΕΘ θα γράψει η πολιτική ηγεσία τουυπουργείου Υγείας, η οποία μεταβαίνει σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα (03/08/2018), για να κάνει δημόσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην Υγεία.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται, μαζί με το Εργασίας, στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας για την ανάδειξη του έργου τους το επόμενο διάστημα, καθώς αποτελεί έναν από τους τομείς που θα κρίνουν το πρόσημο της εφαρμοζόμενης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το στίγμα κατά τη χθεσινή (31/08/2018), πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση και μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος. Ως πρώτη προτεραιότητα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, όμως, θα κριθεί συνολικότερα από την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχουν γίνει ήδη «μεγάλα βήματα» στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας.

Μιλώντας ειδικότερα για την υγεία, αναφέρθηκε στην ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ενίσχυση υποδομών και προσωπικού, στη δημιουργία τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Αυτοί, άλλωστε, είναι και οι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην εκδήλωση της Δευτέρας, με τίτλο «Δημόσιος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην Υγεία – βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα – πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο». Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Γιαννόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια στην 4η και 5η ΤΟΜΥ Χαριλάου, το πρωί της Δευτέρας. Αυτές οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα προστεθούν στις 94 που είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή πανελλαδικά. Οι 9 από αυτές βρίσκονται σε πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 13. Ωστόσο, η πορεία της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ κάθε άλλο, παρά τους επιθυμητούς ρυθμούς έχει μέχρι σήμερα. Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα για τις μονάδες που μπαίνουν σε λειτουργία έχουν αναθεωρηθεί ουκ ολίγες φορές, σκοντάφτοντας κυρίως στο χαμηλό ενδιαφέρον των γιατρών να υπηρετήσουν στις ΤΟΜΥ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να έχουν λειτουργήσει 120 ΤΟΜΥ πανελλαδικά. Τη δυνατότητα αυτή θα δώσουν οι προσλήψεις γιατρών, τα προσωρινά αποτελέσματα για τις οποίες ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (30/08/2018), ενώ θα επαναπροκηρυχθούν όσες θέσεις δεν καλυφθούν.

Το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει επίσης σύσκεψη με τους Διευθυντές των Παιδιατρικών, Παιδοχειρουργικών, Παιδοογκολογικών και Παιδοψυχιατρικών Κλινικών καθώς και των Διευθυντών των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων των Νοσοκομείων του νομού Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση, που έχει θέμα τη διαμόρφωση πρότασης οργανογράμματος για το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Για τη Βόρεια Ελλάδα «τρέχουν» αυτή τη στιγμή περίπου, 300 προκηρύξεις μόνιμης πλήρωσης θέσεων γιατρών του ΕΣΥ στην 3η και 4η ΥΠΕ, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Γιώργος Κίρκος. Οι προσλήψεις αυτές θα καλύψουν την περιοχή από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι και τη Θράκη, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ υπάρχει ήδη έγκριση για περίπου 120 θέσεις πλήρωσης μόνιμου προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας της ίδιας περιοχής.