ΥΓΕΙΑ

Νέος στεφανιογράφος στο Σισμανόγλειο δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

Νέος στεφανιογράφος στο Σισμανόγλειο δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση
Θα πραγματοποιούνται 3.125 επεμβατικές πράξεις το χρόνο

Στην καλύτερη διαχείριση σοβαρών καρδιολογικών περιστατικών στο Λεκανοπέδιο, συμβάλλει ήδη σημαντικά το νέο αγγειογραφικό σύστημα (στεφανιογράφος), που εγκαταστάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ», δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ».

Ο στεφανιογράφος έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιανουαρίου 2019 και έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Σισμανόγλειου. Η μονάδα διέθετε δύο αγγειογραφικά μηχανήματα, εκ των οποίων το ένα χρονολογείται από το 1994. Πλήρως πεπαλαιωμένο, το μηχάνημα είχε συνεχώς βλάβες χωρίς τη δυνατότητα ανεύρεσης ανταλλακτικών. Παρόλα αυτά, το Σισμανόγλειο δέχεται περιστατικά και από άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπως το «Αττικό» και ο «Ευαγγελισμός» όταν οι δικοί τους στεφανιογράφοι βρίσκονται –συχνά- εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών.

Μέσα σε μόλις 15 ημέρες λειτουργίας του νέου στεφανιογράφου στο Σισμανόγλειο, καταγράφηκε αύξηση του συνόλου των περιστατικών κατά 25%, αύξηση του αριθμού διαγνωστικών στεφανιογραφιών κατά 19%, καθώς και του αριθμού αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αρτηριών κατά 41%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής του Αιμοδυναμικού, Δημήτρης Σιώνης. Ετησίως εκτιμάται ότι θα πραγματοποιούνται 3.125 επεμβατικές πράξεις.

«Συμπράττουμε για την Υγεία»

Η τελετή εγκαινίων του νέου αγγειογραφικού συστήματος του Αιμοδυναμικού Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (06/02/2019). Η δωρεά εντάσσεται στον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Συμπράττουμε για την Υγεία» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση των υπηρεσιών των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Εντός του 2018 δρομολογήθηκαν οι εξής δωρεές με συγχρηματοδότηση των δύο φορέων:

  • Δωρεά γαστρεντερολογικού ενδοσκοπικού εξοπλισμού, με σκοπό την αναβάθμιση του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός»,
  • Δωρεά δύο κλινών θεραπείας με στρώμα πρόληψης κατακλίσεων και ηλεκτρονικό ζυγό και ενός μηχανήματος πλασμαφαίρεσης και συνεχών μεθόδων, με σκοπό την αναβάθμιση της Μονάδας Εμφραγμάτων του «Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών»,
  • Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού, σε συνεργασία με τον οργανισμό «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», στο «Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών», με σκοπό τη βελτίωση της νοσηλείας των νοσηλευόμενων παιδιών και δωρεά εξοπλισμού στο «Κέντρο Υγείας Παξών» για το παιδιατρικό ιατρείο του.

Για το έτος 2019, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ανακοίνωσαν τη συνέχιση του Προγράμματος «Συμπράττουμε για την Υγεία» μέσω δημόσιας πρόσκλησης για χρηματοδότηση έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας. Τα έργα αφορούν σε προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή/και αναβάθμιση υποδομών, στοχεύοντας στην κάλυψη επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Η δημόσια πρόσκληση απευθύνεται σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) καθώς και σε μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.

Μέσω του Προγράμματος θα υλοποιηθούν δωρεές σε είδος με συγχρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, οι οποίες εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες: α) δωρεές μικρής κλίμακας ποσού έως πενήντα χιλιάδων ευρώ (€50.000) ανά δωρεά, καθώς και β) δωρεές μεσαίας κλίμακας ποσού έως εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (€150.000) ανά δωρεά.

Ο κ. Αθανάσιος Μπούσιος, Εκτελεστικός Σύμβουλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, δήλωσε σχετικά με το Πρόγραμμα: «Η συνέχιση της σημαντικής αυτής κοινής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2018 από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και η δημόσια πρόσκληση που ανακοινώνεται σήμερα αναδεικνύουν την δέσμευσή μας για έμπρακτη συμβολή στη συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας. Η ελληνική Ναυτιλία βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στην χώρα και μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, του φορέα κοινωνικής προσφοράς της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, υλοποιεί δωρεές ευρύτερου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία, στις οποίες εντάσσεται και η σημερινή δωρεά».

Ο κ. Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, προσέθεσε: «Η εμπειρία μας των τελευταίων ετών έχει αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία και το πολλαπλασιαστικό όφελος που έχουν οι δωρεές μικρής και μεσαίας οικονομικής κλίμακας, στο χώρο της δημόσιας υγείας. Το πρόγραμμα, «Συμπράττουμε για την Υγεία», εστιάζει σε αυτό ακριβώς το χρηματοδοτικό κενό και ευελπιστεί, με έναν συντεταγμένο τρόπο, να προσφέρει λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, των ιατρών και των νοσηλευτών».

Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο διοικητής του νοσοκομείου, Εμμανουήλ Κουταλάς, χαιρέτησε τη δωρεά του ιδρύματος Λάτση. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος, στον αξονικό τομογράφο ο οποίος λειτουργεί εδώ και 18 μήνες και έχει πραγματοποιήσει ήδη 20.000 εξετάσεις. Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε δωρεές, όμως ακόμα και η μικρή αύξηση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, επισήμανε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Πάρις Κασιδόκωστας και η Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση.

Το πλήρες κείμενο της δημόσιας πρόσκλησης για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία» είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες των χρηματοδοτών (www.latsis-foundation.org και www.syn-enosis.gr). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των χρηματοδοτών του Προγράμματος.

Σχετικές ειδήσεις