Ξανθός: Τα «5 ευρώ» του Άδωνι Γεωργιάδη και οι επιτροπές για τους ανασφάλιστους

Newsbomb

Ξανθός: Τα «5 ευρώ» του Άδωνι Γεωργιάδη και οι επιτροπές για τους ανασφάλιστους
Μήλον της έριδος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι ανασφάλιστοι πολίτες

Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας ως μια κομβική παρέμβαση και «σημαία» της διακυβέρνησής του, εσχάτως η Νέα Δημοκρατία θυμήθηκε να διεκδικήσει την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ ως δικό της έργο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επισημάνει κατά τη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ, πως η ένταξη των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ, έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο επανέλαβε και στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία, το Σάββατο (23/02/2019). Η τελευταία σχετική δήλωση ανήκει στον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στον κ. Γεωργιάδη για τη «δήθεν δωρεάν υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων επί της υπουργίας του» έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός: «Είναι απολύτως ψευδείς και προσβάλλουν τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι ισχυρισμοί του κ. Γεωργιάδη ότι επί υπουργίας του είχε νομοθετηθεί η δωρεάν πρόσβασή των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ- και αυτό έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή της χώρας μας και υπό την πίεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- ήταν να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε τον αποκλεισμό. Επρόκειτο για μια προσχηματική κίνηση καθώς, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη:

α) για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν επαρκούσε μια απλή ΚΥΑ αλλά χρειαζόταν ισχυρή νομοθετική εξουσιοδότηση, έπρεπε να γίνει Νόμος. Αυτό η τότε κυβέρνηση το γνώριζε πολύ καλά. Μάλιστα, όπως κατέγραφε αυτή την περίοδο ο Τύπος, η ΚΥΑ δεν εφαρμοζόταν στη πλειονότητα των περιπτώσεων καθώς οι υπάλληλοι στα λογιστήρια των νοσοκομείων είτε αγνοούσαν εντελώς την ύπαρξή της είτε λόγω του νομοθετικού κενού δεν ήξεραν πώς να χειριστούν την κατάσταση.

β) ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις που γινόταν προσπάθεια εφαρμογής της ΚΥΑ, οι ανασφάλιστοι έπρεπε να περάσουν από τριμελή επιτροπή των νοσοκομείων προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί το αίτημά τους ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν χρονοβόρες (πχ. 4 μήνες για την έγκριση στεφανιογραφίας) με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καλύψουν το κόστος των εξετάσεων και των φαρμάκων με δικά τους έξοδα ή να καταφύγουν στις αυτοοργανωμένες δομές ή σε δομές των ΜΚΟ, που είχαν σηκώσει το βάρος αυτού του υγειονομικού αποκλεισμού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4368/2016 διασφάλισε την καθολική, άμεση και χωρίς προϋποθέσεις υγειονομική πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων ανθρώπων που ζουν στη χώρα. Χωρίς να περνούν από καμία επιτροπή, χωρίς να πρέπει να προσκομίσουν απολύτως κανένα έγγραφο, χωρίς να πληρώνουν το εισιτήριο των 5 ευρώ εδώ και 3 χρόνια, όλοι οι πολίτες μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ έχουν ισότιμη πρόσβαση στη νοσηλεία, στις εργαστηριακές εξετάσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις, σε εξειδικευμένες και ακριβές θεραπείες, σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε οφειλές ύψους 28 εκατ. ευρώ στις ΔΟΥ που είχαν προκύψει από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και "πάγωσε" επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ.

Όσον αφορά την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ που διαφωνεί ο κ. Γεωργιάδης: ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταργείται το "χαράτσι" στα νοσοκομεία προκειμένου να δοθεί το σήμα ότι αυτή η κυβέρνηση θα υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις- όπως και έγινε στα χρόνια που ακολούθησαν- την δωρεάν, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο ΕΣΥ, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, εργασίας, ασφάλισης, υπηκοότητας κλπ. Αυτό, άλλωστε είναι και το ζητούμενο για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τις υγειονομικές ανισότητες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved