ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Την Τετάρτη ζει ή πεθαίνει το ελληνικό φάρμακο

Την Τετάρτη ζει ή πεθαίνει το ελληνικό φάρμακο

Την ώρα που το ελληνικό φάρμακο σβήνει από την επέλαση της τρόικα, τα αμφίβολα γενόσημα και τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι οι περισσότεροι από τους 8.500 εργαζομένους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ο υπουργός Υγείας θέλει να μετρήσει στη βουλή την Τετάρτη ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη μαγκιά) με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.


Και θα κάνει λέει ονομαστική ψηφοφορία για να δει, λέει, «ποιος θέλει να πληρώνει ακριβότερα ο ελληνικός λαός τα φάρμακά του και ποιος όχι, γιατί το δικό του νομοσχέδιο για τις τιμές των φαρμάκων χτυπάει την ακρίβεια».

Ίσως και να κερδίσει το στοίχημα ο Άδωνις απέναντι στον Αλέξη την Τετάρτη, για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη μαγκιά) και να περάσει το νομοσχέδιό του με τους 153 ψήφους της κυβέρνησης.

Όμως επειδή δεν ζούμε στη χώρα των Λωτοφάγων και δεν μπορεί να κρίνεται η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων που χρειάζονται φάρμακα, αν ο Άδωνις την έχει μεγαλύτερη (τη μαγκιά) από τον Αλέξη, θέλω να επισημάνω τις διαπιστώσεις μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έγινε πρόσφατα και αποκαλύπτει τα εξής:

Πρώτον, είναι εντελώς αμφίβολης ποιότητας τα γενόσημα που ρίχνουν οι ξένες πολυεθνικές στην ελληνική αγορά, κατασκευασμένα από τις θυγατρικές τους στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές, τα οποία οι περισσότεροι Έλληνες γιατροί τα απορρίπτουν.

Δεύτερον, ενώ εμφανίζονται εντυπωσιακά νούμερα που δείχνουν ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, στην πραγματικότητα αυξάνεται η ιδιωτική συμμετοχή των ασφαλισμένων από το 11% που ήταν, στο 25%.

Τρίτον, αν περάσει το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, καταφέρεται ένα τελειωτικό, συντριπτικό χτύπημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα άμεσες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε αυτήν, γιατί αναπόφευκτα θα κλείσουν οι περισσότερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, λόγω της ισοπεδωτικής επέλασης των πολυεθνικών στην Ελλάδα, με τον οδοστρωτήρα που λέγεται ισραηλινή TEVA, η οποία χτυπάει τις τιμές μέχρι και 90% κάτω στην προμήθεια γενοσήμων στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να εξαφανίσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.