ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Να γιατί «πέθανε» το ΠΑΣΟΚ

Να γιατί «πέθανε» το ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι μόνο οι αμαρτίες που σέρνει το ΠΑΣΟΚ λόγω μνημονίων, άστοχων επιλογών του ΓΑΠ και συμμετοχή στη συγκυβέρνηση των εξοντωτικών μέτρων.

Είναι και το γεγονός ότι όλοι το ξέχασαν και ο χρόνος έσβησε τον δημιουργό του ΠΑΣΟΚ και τον πολιτικό ηγέτη, που για 20 χρόνια κρατούσε όρθιο το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτό το πρόσωπο σύμβολο που λειτουργούσε σαν συνδετικός κρίκος μέσα στο ΠΑΣΟΚ – ακόμα και μετά τον θάνατο του – για όλες τις Πασοκικές «φυλές». Ούτε ο Σημίτης, ούτε φυσικά ο Γιωργάκης ένωνε το ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο Ανδρέας. Ξεχάστηκε ο Ανδρέας – διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ -, πέρα των άλλων αμαρτημάτων.

Είναι θλιβερό να γίνεται, χθες, διπλό μνημόσυνο στο νεκροταφείο για τον Ανδρέα, το ένα από την Δήμητρα και το άλλο από τα παιδιά του και στο μεν πρώτο να είναι μόνο η Δήμητρα με μερικούς φίλους, και στο άλλο να απουσιάζει ακόμα και ο γιος του, που ήταν στο εξωτερικό.

Το - «Ανδρέα προχώρα σε θέλει όλη η χώρα» - ακούγεται πια σαν μια παλαιολιθική ανάμνηση, αλλά το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» είναι το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει όρθιο το καθημαγμένο κίνημα. Δηλαδή, μόνο οι Ανδρεϊκοί μπορούσαν να κάνουν μετάγγιση ζωής στο σβησμένο ΠΑΣΟΚ.

Βενιζέλος, Κουκουλόπουλοι και λοιποί συγγενείς, είναι μόνο για την απλή διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς γιατί δεν εμπνέουν κανένα.