ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Το μνημόνιο ξηλώνεται ήδη στην πράξη

Το μνημόνιο ξηλώνεται ήδη στην πράξη

Από τις πρώτες ώρες της λειτουργίας της η νέα κυβέρνηση θέλει να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν τον κορόιδεψε προεκλογικά, δεν έκλεψε την ψήφο του, δεν έχει να κάνει με τα γνωστά Ζάππεια του παρελθόντος, αλλά με μια κυβέρνηση που κάνει πράξη ότι έχει υποσχεθεί.

Ήδη αναγγέλονται αποφάσεις για επαναπρόσληψη απολυθέντων, επιστροφή στο κατώτατο όριο μισθού 751 ευρώ, για κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων και πωλήσεων λιμανιών, αεροδρομίων, ΔΕΗ και λοιπά για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 300.000 οικογένειες, για κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία, για σύγκρουση με τους «νταβατζήδες» και πολλά άλλα.

Δηλαδή στην πράξη πια και καθημερινά ξηλώνεται το μνημόνιο και όποιες εντολές είχε επιβάλει στον τόπο η τρόικα.

Μπράβο τους που άμεσα, χωρίς παλινδρομήσεις και πολλές συζητήσεις, κάθετα προχωράει η νέα κυβέρνηση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Βάζω όμως ένα ερώτημα για το υπέροχο και δυναμικό αυτό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης:

Μήπως ξεκινήσαμε ανάποδα; Γιατί όλες αυτές οι πολύ σωστές παροχές σημαίνουν και κάποια έξοδα του κράτους, επιβαρύνουν δηλαδή τον προυπολογισμό. Ναι σε όλα αυτά τα μέτρα, αλλά προηγουμένως μήπως θα έπρεπε να πάρουμε κάποια άλλα εισπρακτικά μέτρα; Μήπως πριν δώσουμε, έπρεπε να πάρουμε; Μήπως έπρεπε προηγουμένως να βρούμε τα ποσά αυτά που θα απαιτηθούν για την προσφορά στον πολίτη;

Δηλαδή να προηγηθεί η φορολόγιση των πλουσίων εισοδημάτων, να βρεθούν οι κλέφτες μέσω της λίστας Λαγκάρντ και τον άλλων λιστών. Να έρθουν τα αναμενόμενα χρήματα των ΕΣΠΑ, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, να βοηθήσουμε τον πολίτη να πληρώσει τα χρέη του στην εφορία κι αφού τα κάνουμε όλα αυτά, σε τρεις-τέσσερις μήνες να προχωρήσουμε το «δώσε στον πάσχοντα λαό».

Και δεν μιλάω για αυτούς που δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους (και σήμερα κιόλας πρέπει να τους το δώσουν δωρεάν) ούτε για αυτούς που δεν έχουν το πεντάευρω να πάνε στο δημόσιο νοσοκομείο (που τώρα πρέπει να ανοίξουν ελεύθερα τις πόρτες των νοσοκομείων για να περάσουν). Μιλάω για όλα τα άλλα μέτρα που αναγγέλονται κάθε ώρα από την κυβέρνηση και μπορούν να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα των δύο - τριών μηνών.

Εξάλλου εάν έχουμε πρώτα τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα καλύψουν τα έξοδα των παροχών, θα μπορούμε να πούμε σ' αυτούς που πρέπει και σε όλους όσους λένε ήδη ότι ακόμα πριν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση στην Ελλάδα άρχισε τις τρελές παροχές γκρεμίζοντας το οικονομικό οικοδόμημα της χώρας, τη λέξη «σκασμός», γιατί έχουμε βρει τα λεφτά που θα τα κάνουμε όλα αυτά.

Γιατί, όπως λέει και ο λαός, ο καλός ο νοικοκύρης πριν πεινάσει μαγειρεύει.

Σχετικές ειδήσεις