ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Άκης: Στείλε δυο-τρεις κατοστάρες τώρα

Άκης: Στείλε δυο-τρεις κατοστάρες τώρα

Με «πιστόλι» που στρέφεται εναντίον του μοιάζει το περιβόητο ημερολόγιο του Άκη Τσοχατζόπουλου που τηρούσε από το έτος 1982 μέχρι και λίγους μήνες πριν οδηγηθεί στη φυλακή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μέσα από τις δεκάδες ιδιόχειρες σημειώσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr, αποκαλύπτεται η ροή μαύρου χρήματος, η επαναλαμβανόμενη απαίτηση του να λάβει 1 εκατ. ευρώ από τον επί 15 χρόνια πρώην στενό συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και το αποτυχημένο σχέδιο επηρεασμού της δικαιοσύνης, προκειμένου να γλιτώσει τον Κορυδαλλό.

Στο ημερολόγιο -το οποίο επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν οι ειδικοί ανακριτές κ.κ. Μαλλής και Σταυρόπουλος- γίνεται αναφορά σε ψευδώνυμα, όπως «Βούδας», «Βοσκός» και «Χοντρός», ενώ καταγράφονται και πολλά ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, εκδοτών, πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το παραμικρό επιλήψιμο στοιχείο εναντίον τους.

Τα ονόματα αυτά περιλαμβάνονται είτε στα σχεδιαζόμενα «ραντεβού» του πρώην υπουργού, είτε στα προγραμματισμένα τηλεφωνήματά του. Επίσης, αρκετές αναφορές γίνονται στα ονόματα των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση του.

«Φέρε άμεσα χρήματα. Είμαι σε τραγική οικονομική κατάσταση…» Κι όμως αυτή η φράση ανήκει στον Άκη Τσοχάτζοπουλο. Όπως προκύπτει μέσα από τις ιδιόχειρες σημειώσεις του οι οποίες κατασχέθηκαν στο γραφείο του στην Κομνά Τράκα και στο σπίτι του στη Δ. Αρεοπαγίτου ο πρώην υπουργός είχε μείνει «στεγνός». Τόσο οι δραματικές εκκλήσεις του προς τον άλλοτε στενό συνεργάτη του και ήδη κατηγορούμενου στην υπόθεση των υποβρυχίων , όσο και οι πιεστικές απαιτήσεις του για να λάβει χρήματα αποτυπώνονται ανάγλυφα στο ημερολόγιο.

«Η μη αποστολή των χρημάτων, παρά τα υποσχόμενα είναι παλιανθρωπιά, κοροϊδία… Αναδεικνύεσαι στον πρώτο εχθρό μου. Γιάννη σήμερα περιμένω χρήματα. Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα τα επιστρέψεις… Ξεκίνα με 2,3 κατοστάρες μέσα στο μήνα και τον άλλον τα επόμενα», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Θέλω να σου επιστήσω την προσοχή. Σε πολλούς απ’ τους ανθρώπους μου, αν δεν τους πληρώσω τώρα στις γιορτές, φοβάμαι τι θα ξεσπάσει. Δεν ελέγχονται πια. Η αντίστασή τους σ’ αυτή τη συμπεριφορά. Για μήνες δεν πληρώνονται… Εδώ κι ένα χρόνο με έχεις ζημιώσει σημαντικά. …Υποχρεώθηκα αυτά που δεν έρχονταν να τα καλύψω από το απόθεμά μου και με δάνεια δικά μου, με συνέπεια σε λίγους μήνες είχαμε μηδενισμό του αποθεματικού και μεγιστοποίηση του χρέους μαζί και με τις πιέσεις των δανειστών μας… Οι πιέσεις μεγάλωσαν. Θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Με απειλούν...Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές στο ένα και στο άλλο σημείο του κόσμου, Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία… Ξέρουμε και οι δυο μας τι χρήματα και από πού στείλαμε με σένα έξω. Μου έλεγες ότι οι άνθρωποι έξω, που αυτοί έβαλαν τις υπογραφές τους, εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές με τη δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε, να τους απαλλάξουμε».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον "Γιάννη" του γνωστοποιεί σε άλλο σημείο ότι " φρόντισα να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός διαμεσολαβητής, να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στη δικαιοσύνη και στις ανάγκες λειτουργίας και υλοποίησης κοινών μας επιλογών".

Οι προσπάθειες του Άκη να παρέμβει στη δικαιοσύνη

Στο ημερολόγιο αποκαλύπτεται η προσπάθεια του Άκη Τσοχατζόπουλου να επηρεάσει τη δικαιοσύνη για το κλείσιμο της υπόθεσής του. Με κάθε τρόπο επιχείρησε να συναντηθεί με τον μέχρι πρότινος υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Ωστόσο, βρήκε τις πόρτες ερμητικά κλειστές και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί μη κολακευτικές εκφράσεις για τον κ. Παπαϊωάννου. «Τώρα παρέμβαση εφόσον υπάρχει δυνατότητα», έγραφε στο ημερολόγιο του γιατί «ο χρόνος πιέζει».

Σε άλλο σημείο των σημειώσεών του γράφει: «Νέα κυβέρνηση! Λουκάς Παπαδήμος! Προσπάθεια άμεσης δράσης! Δικαιοσύνη τώρα παρέμβαση. Το κλίμα κατάλληλο! Υπάρχει σοβαρή προοπτική ακυρότητας και γενικά κλείσιμο της υπόθεσης!».

Ακολούθως, καταγράφει τα ονόματα των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση λέγοντας: «Ράικου, Κυβέλου, Σίσκου. Ρόλος Παπαϊωάννου».

Και επιμένει: «Παρέμβαση τώρα. Όσο λιγότερες διώξεις τόσο καλύτερα. Το καλύτερο θα ήταν να πάει στο αρχείο τώρα με δεδομένη την ακυρότητα». Όμως, όπως στη συνέχεια γράφει η «δομή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών είναι μία αυτοτελής και αυτονομημένη εξουσία που ρυθμίζει τα θέματα κατά το δοκούν» αλλά «o Μ.(εννοεί τον Παπαϊωάννου) δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί μαζί τους. Παρόλο που θα μείνει υπουργός Δικαιοσύνης, αφού υπάρχει Λουκάς Παπαδήμος (φίλος του). Δηλώνει ότι δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές γι'αυτό δεν έχει δεσμεύσεις σε κανένα».