ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Στήριγμα αγάπης στον 85χρονο

Στήριγμα αγάπης στον 85χρονο

Το ποσό των 6.000 ευρώ προσφέρουμε για την περίθαλψη του ηλικιωμένου Παύλου Καρδάση, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό όταν είδε το όνομά του στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, για ανύπαρκτο χρέος

Το Newsbomb.gr ανέδειξε την περίπτωση του άτυχου ηλικιωμένου Παύλου Καρδάση, τον οποίο το κράτος βάφτισε «μεγαλο-οφειλέτη» εξαιτίας ενός χρέους του αδελφού του και του ζητάει 865.733,67 ευρώ (!).

Μάλιστα, το σάπιο αυτό κράτος επέλεξε ακόμη και να διαπομπεύσει δημοσίως τον άτυχο ηλικιωμένο, τοποθετώντας τον στη λίστα με 6.000 νομικά πρόσωπα, που χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Η περίπτωση του 85χρονου μπήκε στο ίδιο «τσουβάλι» με εκείνες πραγματικών μεγαλο-φοροφυγάδων, που επί χρόνια έκλεβαν τα δημόσια ταμεία, μη αποδίδοντας φόρους.

Το ψυχολογικό βάρος ήταν μεγάλο για τον ηλικιωμένο άνδρα, που από τη μία ημέρα στην άλλη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και χαρακτηρίστηκε απατεώνας και φοροφυγάς. Τα προσωπικά του στοιχεία έγιναν «σημαία» της - υποτιθέμενης - διαφάνειας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Με συνέπεια, ο άνθρωπος αυτός -ο οποίος δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι- να υποστεί έμφραγμα, όπως υποστηρίζει, μόλις είδε το όνομά του στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών. Από το φτωχικό του διαμέρισμα στην Κυψέλη αίφνης βρέθηκε καθηλωμένος σε κρεβάτι νοσοκομείου, έχοντας υποστεί αναπηρία στην αριστερή πλευρά του σώματός του. Με τη σύνταξη των 350 ευρώ του ΟΓΑ, η οποία ούτως ή άλλως δεν έφτανε για να ζήσει, καλείται σήμερα να πληρώσει ΚΑΙ αποκλειστική νοσοκόμα για να τον φροντίζει κατ΄ οίκον.

Σε κάθε στοιχειωδώς σοβαρό κράτος, θα ήταν η ίδια η Πολιτεία που θα αναλάμβανε να στηρίξει τον ηλικιωμένο, που άδικα εξευτέλισε, αναλαμβάνοντας όλη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του. Επειδή, στην Ελλάδα πλέον είναι σαφές ότι κράτος δεν υπάρχει, το newsbomb νιώθει την υποχρέωση να καλύψει το κενό, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσφέρει στον κ. Παύλο Καρδάση – στον άνθρωπο που το ίδιο το newsbomb ανέδειξε ως σύμβολο της κρατικής ασυδοσίας - 1.000 ευρώ μηνιαίως επί έξι μήνες για τα έξοδα της περίθαλψής του.

Σκοπός μας δεν είναι η αυτοπροβολή. Μακριά από εμάς τέτοιου είδους διάθεση. Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης, στοιχειώδους αλληλεγγύης στον άνθρωπο που έφτασε στο σημείο να χάσει την υγεία του, εξαιτίας της γραφειοκρατικής τρομοκρατίας, που άσκησε πάνω του το υπουργείο Οικονομικών. Ελπίζουμε η πράξη αυτή να βρει μιμητές. Οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν στον 85χρονο μπορούν να επικοινωνήσουν με το newsbomb, ώστε να τους φέρουμε σε απ' ευθείας επαφή.

Η αρχή της «κόλασης» για τον 85χρονο

Το newsbomb αποκάλυψε την απίστευτη υπόθεση με θύμα τον 85χρονο Παύλο Καρδάση στις 27 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους μεγαλο–οφειλέτες του Δημοσίου. Στη λίστα αυτή υπήρχε και το όνομα του ηλικιωμένου, ο οποίος εμφανιζόταν να οφείλει 865.733,67 ευρώ! Το newsbomb συνάντησε τον «μεγαλο-οφειλέτη» όχι σε κάποια βίλα με πισίνα, αλλά σε ένα λίγων τετραγωνικών φτωχικό διαμέρισμα στην Κυψέλη. Στη συνάντηση αυτή μας άνοιξε την καρδιά του και μας μίλησε για την περιπέτειά του. «Ήμουν συνδιαχειριστής με τον αδελφό μου σε μία εταιρεία που έφτιαχνε παπούτσια στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 12 στο Περιστέρι. Το 1983 ο αδελφός μου αποφάσισε να συνεργαστεί με Βούλγαρους και να πουλά παπούτσια στο ανατολικό μπλοκ. Όμως, η δουλειά δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα η εταιρεία να πτωχεύσει το 1986. Στο μεταξύ εγώ είχα αποχωρήσει και ήμουν απλό μέλος». Ο κ.Καρδάσης αδυνατούσε να κάνει αποποίηση των χρεών, καθώς την ίδια περίοδο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του. Το αποτέλεσμα ήταν να κληρονομήσει τις οφειλές, που στο πέρασμα των ετών και εξαιτίας της προκλητικής όσο και περίεργης αντιμετώπισης της αρμόδιας ΔΟΥ, γιγάντωσε φτάνοντας σήμερα τις 865.733,67 ευρώ!

Το newsbomb αποκάλυψε, ότι η περιβόητη λίστα του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν παρά ένα μπακαλόχαρτο που γράφτηκε στο πόδι. Εκτός από πραγματικούς μεγαλο-φοροφυγάδες περιείχε και περιπτώσεις ανθρώπων που είτε δεν ευθύνονταν για τα χρέη, είτε αδυνατούσαν να τα αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στον κόσμο περί πάταξης της φοροδιαφυγής και είσπραξης οφειλών.

Η επιβεβαίωση

Μόλις μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του κ.Καρδάση, το newsbomb επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης είχε ρωτήσει τον υπουργό Οικονομικών

α) αν εκδόθηκε η απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα αναλάβει να αξιολογήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους με σκοπό το χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτες είσπραξης,

β) αν έχει προσδιοριστεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης και γ) σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συγκεκριμένης διάταξης.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και όχι ο ερωτώμενος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, απάντησε, ότι «στη διάθεση του Υπ. Οικονομικών υπάρχει ενημέρωση από το σύνολο των Δ.Ο.Υ. σχετικά με ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι 31-12-2009 τα οποία, κατ' εκτίμησή τους, φέρονται ως "ανεπίδεκτα είσπραξης". Πλην όμως, η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί προϊόν συστηματικής έρευνας το συμπέρασμα της οποίας να οδηγεί με πλήρη ασφάλεια στο χαρακτηρισμό ενός χρέους ως ανεπίδεκτου είσπραξης».

Δηλαδή, ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε, ότι οι ΔΟΥ δεν είναι βέβαιες, αλλά γνωρίζουν κατ΄ εκτίμηση πόσες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν ή όχι να εισπραχθούν και απαιτείται συστηματική έρευνα για να απαντήσει κάποιος με σιγουριά. Όμως, η λίστα με τους «μεγαλο-οφειλέτες» δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δώδεκα ημέρες πριν την ομολογία του υφυπουργού Οικονομικών!

Όπως σημειώναμε, όμως, από τις 28 Σεπτεμβρίου, «αυτό δεν εμπόδισε το υπουργείο Οικονομικών να συντάξει μία λίστα με όσους έχουν χρέος άνω των 150.000 ευρώ, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις, ότι βρήκε τους μεγαλο-οφειλέτες και πρόκειται να εισπράξει τα ποσά που φέρονται να χρωστούν. Πόσο μάλλον όταν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται υπέργηροι, που δεν δημιούργησαν τα χρέη αλλά τα κληρονόμησαν και τώρα απειλούνται με κατάσχεση του σπιτιού τους, η αξία του οποίου σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει καν το ύψος της οφειλής».

Το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο ήδη επιβαρυμένος οργανισμός του 85χρονου δεν άντεξε την πίεση από τη δημοσιοποίηση του ονόματός του στη λίστα της ντροπής. Λίγες ημέρες μετά ο κ.Καρδάσης υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο! «Έχει παραλύσει το αριστερό μου πόδι και το αριστερό μου χέρι. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, όταν είδα το όνομά μου στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Έπαθα εγκεφαλικό στον ύπνο μου. Κάλεσα το ΕΚΑΒ και ήρθε ένα ασθενοφόρο στο σπίτι και με πήρε. Όταν μπεις στις δαγκάνες του ελληνικού κράτους, δεν γλιτώνεις. Θα σε φάνε», δήλωσε ο 85χρονος στο newsbomb, που τον επισκέφθηκε σε δωμάτιο νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων. Κανείς δεν ήταν δίπλα του να τον στηρίξει εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Η σύζυγός του σκοτώθηκε, όταν έπεσε από το σεισμό του 1999 η μοιραία πολυκατοικία στη Ν.Φιλαδέλφεια, ενώ η κόρη του ζει στην Αγγλία. Από αυτόν τον άνθρωπο το ανάλγητο κράτος ζητά περίπου 865.000 ευρώ, ενώ απειλεί να του κατασχέσει ακόμη και το διαμέρισμα που μένει στην Κυψέλη!

Βουλευτές ζήτησαν τη διαγραφή του «χρέους»

Η υπόθεση του 85χρονου Παύλου Καρδάση μπορεί να μη συγκίνησε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους βουλευτές άλλων κομμάτων. Μιλώντας στο newsbomb, ζήτησαν ακόμη και τη διαγραφή του «χρέους» του ηλικιωμένου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μέλους Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Δημήτρη Στρατούλη: «Για τη δραματική περίπτωση του 85χρονου, που βρέθηκε να διαπομπεύεται για χρέη που δεν ήταν ουσιαστικά δικά του, νομίζω ότι με παρέμβαση τη κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση και διαγραφή αυτού του χρέους».

Το εξώδικο στον Βενιζέλο

Ο κ. Παύλος Καρδάσης δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Παρά τη σοβαρή περιπέτεια που αντιμετωπίζει με την υγεία του, για την οποία δείχνει ως «ηθικούς αυτουργούς» τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, κάλεσε με εξώδικο τον αρμόδιο υπουργό κ.Ευάγγελο Βενιζέλο να τον ψάξει και αν βρει περιουσία του στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, να την κατασχέσει. Όπως σημειώνει, «με δεξιοτεχνία τοκογλύφου χρόνια τώρα προσαυξάνει το ποσό χρεών που κληρονόμησα χωρίς να αναρωτηθεί το αυτονόητο: Μπορεί να τα εισπράξει αυτά τα χρήματα; Είναι προφανές ότι το αξιότιμο υπουργείο θέλει απλά να καταστρέφει οικονομικά τους πολίτες του για να μπορεί στα χαρτιά να έχει εικονικά έσοδα». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «το αξιότιμο Υπουργείο επιδεικνύοντας αντανακλαστικά επιτήδειου απατεώνα, επί δεκαετίες φροντίζει να εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού την προηγούμενη μέρα από την παραγραφή του χρέους μου, έτσι ώστε να μην σβήσει ποτέ!».

Ο κ. Καρδάσης, καταγγέλλει, ότι τον έχουν καταδικάσει σε «οικονομικό θάνατο», διότι δεν μπορεί εδώ και 30 χρόνια να ασκήσει καμία οικονομική δραστηριότητα, μιας και δεν μπορεί να έχει ενημερότητα και θεωρημένα βιβλία. Επομένως, δεν παράγει εισόδημα για να μπορεί να πληρώσει τους φόρους.

Μάλιστα, δηλώνει, ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης για ηθική βλάβη κατά του ελληνικού δημοσίου, επειδή δημοσίευσε το όνομά του και το ΑΦΜ του στην λίστα των μεγαλο-οφειλετών, ενώ κοινοποιεί το εξώδικο στον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.