ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

H «S&B» μετέτρεψε το σπίτι του σε λατομείο

H «S&B» μετέτρεψε το σπίτι του σε λατομείο

Μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης από μπετονίτη ζει επί περίπου 30 χρόνια μία οικογένεια στη Μήλο.

Το σπίτι του κ.Ιάκωβου Δρούγκα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της «S&B» στα Βούδια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα της οικογένειάς του να έχει μετατραπεί σε κόλαση. Η σκόνη εισέρχεται στο σπίτι, το οποίο θυμίζει λατομείο, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ο κ.Δρούγκας κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας και η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί κόλαφο για το βιομήχανοκαι την «S&B».

Η υπόθεση ξεκινάει το 1983. Σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας Δρούγκα, που αποκαλύπτει το «newsbomb», «προκειμένου να διευκολύνει στην προσέγγιση των εγκαταστάσεών της αυτών, η εναγόμενη (σ.σ. «S&B»), μέσω των νόμιμων εκπροσώπων της, ζήτησε, το έτος 1983, από το δικαιοπάροχο των εναγόντων και ιδιοκτήτη τότε των προπεριγραφέντων παραπάνω ακινήτων τους, Φραγκούλη Δρούγκα (σ.σ. πατέρας Ιάκωβου Δρούγκα), άδεια για να διανοίξει δρόμο διαμέσου των δύο πρώτων από τα παραπάνω ακίνητα. Δεδομένου ότι από τη διάνοιξη αυτή δεν παραβλάπτονταν ιδιαίτερα η ιδιοκτησία του και ενόψει του ότι η εναγομένη είχε ρητά ισχυριστεί τότε ότι το δρόμο αυτόν θα τον διάνοιγε αποκλειστικά και μόνο για να μπορούν τα φορτηγά της να προσεγγίζουν τις εγκαταστάσεις της, ο Φραγκούλης Δρούγκας χορήγησε καλόπιστα την άδεια, οπότε η εναγομένη, το 1983, διάνοιξε μια εδαφική λωρίδα διαμέσου των ακινήτων του».

Όμως, η«S&B» δεν τήρησε τη συμφωνία με την οικογένεια Δρούγκα. Η διανοιχθείσα οδός δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για τη διάβαση των φορτηγών, αλλά και προκειμένου αυτά να πραγματοποιούν ρίψεις από ύψος των επεξεργασμένων ορυκτών, που μετέφεραν, στο όμορο κτήμα ιδιοκτησίας της εναγομένης, όπου λειτουργούσε πλέον το ξηραντήριο μπετονίτη. «Κατά την εκτέλεση των εργασιών αυτών από τα οχήματα της εναγομένης, (εργασίες) οι οποίες εκτελούνται καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από τότε (τέλη του έτους 1986) έως και σήμερα (όπως κατέθεσε ο μάρτυρας απόδειξης), σηκώνονται τεράστιοι όγκοι σκόνης ορυκτών, τους οποίους παρασέρνει ο αέρας είτε από το σημείο, όπου εναποτίθενται, είτε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους πάνω στον ταινιόδρομο, αλλά κυρίως κατά την εκφόρτωση και ρίψη τους από τα φορτηγά της με τη μέθοδο του "τουμπαρίσματος" από τον εν λόγω δρόμο προς το χαμηλότερο κτήμα ιδιοκτησίας της. { } Αποτέλεσμα της παραπάνω συμπεριφοράς της εναγομένης είναι να έχει καταστεί παντελώς ακατάλληλη για οίκηση η ανωτέρων περιγραφόμενη κατοικία αποκλειστικής συγκυριότητας των εναγόντων (η παραμονή σε αυτή είναι απολύτως δυσχερή λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και της διαρκούς ανάγκης για καθαρισμό των επιφανειών) και, συνάμα, να έχει καταστεί ακατάλληλη για εκμετάλλευση (καλλιέργεια και βόσκηση) η εκεί ευρισκόμενη υπόλοιπη κτηματική περιουσία συγκυριότητάς τους».

Με την απόφαση 134/2009 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου δικαίωσε την οικογένεια Δρούγκα επιδικάζοντάς της μάλιστα και αποζημίωση, ενώ υποχρέωσε την «S&B» να παύσει τις εκπομπές σκόνης μπετονίτη ή άλλου ορυκτού, που προκαλούνται από τα οχήματά της και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Το Εφετείο Αιγαίου δικαίωσε και σε δεύτερο βαθμό την οικογένεια Δρούγκα με την απόφαση 119/2011.

Έπειτα από δικαστική διαμάχη σχεδὀν 30 ετών, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν και να αναπνέουν καθαρό αέρα στο σπίτι τους, που είχε μετατραπεί σε ορυχείο από την ανεξέλεγκτη δράση του Οδυσσέα Κυριακόπουλου και της εταιρείας του «S&B».