ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πανδημία COVID-19 μια δοκιμασία ευθύνης και αλληλεγγύης…

Η πανδημία COVID-19 μια δοκιμασία ευθύνης και αλληλεγγύης…
INTIME NEWS

Η μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζεται και δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί.

*Της Ιωάννας Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη

Ήδη, όμως, αναγνωρίζεται διεθνώς ότι απέναντι στην πανδημία η ελληνική κυβέρνηση έδρασε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα μεγαλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές, αλλά και ότι η ελληνική κοινωνία διέψευσε τη φήμη περί «επιπόλαιων» και απείθαρχων Ελλήνων.

Από τα πρώτα ανησυχητικά δεδομένα στην Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν τη δημόσια υγεία ως αδιαπραγμάτευτο αγαθό, υπεράνω κάθε στάθμισης με οικονομικές επιπτώσεις ή με τη δυσαρέσκεια που ενδεχομένως προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη δημόσια υγεία ως μέγιστο στοίχημα και σ’ αυτό ακριβώς το πρόταγμα και την αποδοχή του από την κοινωνία οφείλεται ο μέχρι στιγμής περιορισμός της επέκτασης της πανδημίας. Στη μάχη αυτή, η Κυβέρνηση και οι Έλληνες αποδείξαμε ότι και κράτος υπάρχει και το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί. Το υπουργείο Υγείας και η Πολιτική Προστασία εργάζονται σε καθημερινή βάση σκληρά και με συνέπεια για την εκτίμηση των δεδομένων, τη συνεργασία με τις άλλες χώρες, την προμήθεια υγειονομικού υλικού, την ενημέρωση των πολιτών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαψεύδουν κάθε στιγμή τις απαξιωτικές κρίσεις του παρελθόντος για ολιγωρία και «φακελάκια». Οι χιλιάδες συμπολίτες μας, που απασχολούνται στα σούπερ-μάρκετ, στην τροφοδοσία και τις άλλες υπηρεσίες της «πρώτης γραμμής», εργάζονται με ζήλο και αίσθηση ευθύνης ότι υπηρετούν κοινωνική αποστολή. Και ο ιδιωτικός τομέας σπεύδει, με κυβερνητικό συντονισμό, να προσφέρει σημαντικές δωρεές για την ενίσχυση της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Στον τομέα της κρατικής οργάνωσης, η κυβέρνηση κινείται με πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, ταχύτητα στην επίσπευση της επέκτασης της ψηφιοποίησης και της διεκπεραίωσης των συναλλαγών ηλεκτρονικά, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στην μείωση της γραφειοκρατίας. Στον δε οικονομικό τομέα, η κυβέρνηση, παρά την «ισορροπία τρόμου» μεταξύ των δημοσιονομικών περιθωρίων και των αναγκών της κοινωνίας, έχει ήδη ανακοινώσει για τον Απρίλιο ένα πολύ υψηλό πακέτο μέτρων στήριξης που ανακουφίζει 1,7 εκατ. εργαζόμενους, 800 χιλιάδες επιχειρήσεις και 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες – ύψους 6,8 δισ. ευρώ, που εκτείνεται σε 8 άξονες και αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 2%. Μέτρα που εγγυώνται ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, που σήμερα πλήττονται, θα επιβιώσουν και δεν θα χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Οι διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού παραμένουν, βέβαια, απρόβλεπτες σε ένταση και χρονική διάρκεια. Η αντιμετώπισή τους στην Ευρώπη προϋποθέτει ενότητα και αλληλεγγύη απέναντι σ’ αυτήν την κοινή απειλή. Ειδικά στην Ευρωζώνη, η οικονομική πολιτική πρέπει να ξαναχαραχτεί – όχι μόνο με την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την χαλάρωση των κριτηρίων ελλείμματος και χρέους, αλλά και με τον έκτακτο κοινό δανεισμό (ευρωομόλογο) που η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία εξακολουθούν να «ξορκίζουν».

Η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι δοκιμασία αλληλεγγύης και ευθύνης. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες τη δίνουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ομοψυχία. Αυτός ο κοινός αγώνας ευελπιστούμε ότι θα μας οδηγήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Αλλά και ότι θα αποτελέσει το θεμέλιο του μελλοντικού κοινού αγώνα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Διότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει μια Δημοκρατία όταν βιώνει ένα ισχυρό οικονομικό σοκ που την εξουθενώνει, είναι ανυπολόγιστοι. Και η χώρα μας είναι ήδη αρκετά ταλαιπωρημένη από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών. Πρέπει λοιπόν με θάρρος, ρεαλισμό και εμπιστοσύνη να μην αφήσουμε τον φόβο να μετατραπεί σε πανικό και τη δυσαρέσκεια σε οργή, γιατί τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό με απρόβλεπτες συνέπειες… Η Ελλάδα πρέπει και θα βγει και από αυτή την κρίση σοφότερη, καλύτερη αλλά και πιο δυνατή.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε γιατί μπορούμε!

* Δικηγόρος - τ. Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α - Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.)

Σχετικές ειδήσεις