ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μοιράζει, τσάμπα είναι

Καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μοιράζει, τσάμπα είναι
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κείμενο της δέσμης μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ πιάνει ένα μεγάλο φάσμα της οικονομίας, ωστόσο δεν αποτελεί και θελκτικό υλικό για το οικονομικό ρεπορτάζ και αυτό γιατί είναι ένα καθαρά πολιτικό κείμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι είναι απλώς το επιστέγασμα μίας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή.

Από πού να το πιάσεις; Από το ότι δήθεν «ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λάβει μέτρα άνω του 20% του ΑΕΠ»; Όποιος το λέει αυτό στερείται βασικών οικονομικών γνώσεων και το λέει αυτό ο γράφων ο οποίος δεν κάνει οικονομικό ρεπορτάζ. Χωρίς να μπερδεύουμε τις ενέσεις ρευστότητας, τα μέτρα αναστολής πληρωμών, τις τραπεζικές εγγυήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε έναν μέσο όρο μέτρων ύψους 2,5%-3%. Κάποιες έχουν φτάσει στο 4%, άλλες στο 1,5%. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 3,5% και αυτά τα νούμερα είναι δυναμικά γιατί αλλάζουν συνεχώς καθώς κάθε χώρα εβδομάδα παρά εβδομάδα ανακοινώνει και νέες παρεμβάσεις στην οικονομία.

Και εδώ ερχόμαστε στη δεύτερη παρατήρηση που είναι αυτή της κριτικής για το σταγονόμετρο. Αλήθεια ποιο μυαλό εκεί στην Κουμουνδούρου σκέφτηκε να προτείνει ότι η κυβέρνηση λανθάνει που ανακοινώνει τα μέτρα σταδιακά; Δεν μπήκε στον κόπο να δει τι γίνεται στο εξωτερικό; Δόξα τω Θεώ η ενημέρωση είναι ελεύθερη για το τι συμβαίνει σε κάθε χώρα του κόσμου. Ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε μέτρα στην αρχή της κρίσης κι έμεινε εκεί; Όλες, μία μία, εβδομάδα παρά εβδομάδα ανακοίνωναν και ανακοινώνουν ξεχωριστές παρεμβάσεις στην οικονομία. Αυτό συνέβη πολύ απλά γιατί η κάθε κυβέρνηση έκρινε βάσει των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων πόση θα είναι η ζημιά στην τοπική οικονομία από τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Το τρίτο σκέλος τώρα, αφορά στις αναστολές πληρωμών για έξι μήνες, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια υπολόγισαν το κόστος που θα έχει στην οικονομία μία τέτοια οδηγία; Όχι, γι αυτό και κοστολόγησαν τις προτάσεις τους στα 26 δισ. ευρώ. Προσθέτοντας στην πρόταση αυτή 12 δισ. ευρώ, δηλαδή το κόστος της πρότασης αυτής, τότε το κόστος θα αυξηθεί.

Κάποιοι είπαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επέστρεψε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όχι δεν είναι έτσι και δεν μπορούμε να κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με λαϊκισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαφώς σημείωσε πρόοδο, σαφώς αξιοποίησε την κυβερνητική του θητεία για να μάθει να μετράει -γιατί πριν το 2015 δεν ήξεραν πού παν τα τέσσερα- και η πρότασή του αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσίασης προγράμματος από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που δεν φοβάται τις συνέπειες. Μπορεί να πει ό,τι θέλει. Τσάμπα είναι…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Γιατί άλλοι αρρωσταίνουν βαριά και άλλοι πιο ελαφριά» - Έλληνας γενετιστής εξηγεί