ΑΠΟΨΕΙΣ

«Δει δη χρημάτων...και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων»

«Δει δη χρημάτων...και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων»

Η ελληνική κυβέρνηση πριν ακόμα κλείσει ένα χρόνο στην εξουσία, κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες προκλήσεις.

Αποκορύφωμα το μεταναστευτικό, οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς και η πανδημία. Μια πανδημία όπου από νόσος της υγείας των ανθρώπων μετατράπηκε σε νόσο της οικονομίας. Η Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και τη δεύτερη με την ίδια επιτυχία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας από την μία πλευρά ότι η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή, οργανωμένη και μεθοδική, με επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη ότι ανήκει στις χώρες που πλήττονται ιδιαιτέρως λόγω της σοβαρής μείωσης του Τουρισμού, καθώς και των «τραυμάτων» που άφησε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες διατηρούν μεγάλο ποσοστό της οικονομίας) αποφάσισε τη χορήγηση στην Ελλάδα του ποσού των 43,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η Ελλάδα δεν εμφανίζεται ως «φτωχοσυγγενής». Το καθαρό όφελος με βάση την πρόταση αυτή ανέρχεται σε 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της χώρας για την αποπληρωμή των 750 δισ. που θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρώπης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας εφέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, όπως επίσης και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος. Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να λάβουν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισ., σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι οι επιχορηγήσεις συνιστούν «επένδυση» για το μέλλον: «στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην Πράσινη Συμφωνία και στο σθένος».

Την ίδια στιγμή εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να ασκήσει αντιπολίτευση. Δυστυχώς, αντιπολίτευση εις βάρος εθνικών θεμάτων δεν νοείται. Με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» θυμηθήκαμε τον παλιό καλό ΣΥΡΙΖΑ: απροετοίμαστο, αδιάβαστο, με αναθεώρηση της αναθεώρησης: που δεν ήθελε ο υπουργός να πει αυτό, αλλά εννοούσε κάτι άλλο, με αυταπάτες, όπου Δευτέρα έκανε εξαγγελία, Τετάρτη την αναθεωρούσε και ερχόταν την Παρασκευή για να μας πείσει ότι ποτέ δεν έκανε την συγκεκριμένη εξαγγελία. Έτσι στις προ ημερών ανακοινώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ διόρθωσε τρία λάθη του προγράμματος του, έστω και με καθυστέρηση 50 ημερών. Ένα παράδειγμα: «Μένουμε Όρθιοι Ι»: Αναστολές φόρων και εισφορών 8-10 δισ. Ευρώ, «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»: Αναστολές φόρων και εισφορών 3,5 δισ. Η «ενηλικίωση» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ικανοποιούσε, γιατί θα αποτελούσε ουσιαστική συνεισφορά στον δημόσιο λόγο προς όφελος της Πατρίδας μας.

*Η κυρία Μαριάνθη Δ. Καφετζή - Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων