ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιοι και γιατί ποντάρουν σε πολιτικές εξελίξεις; Γιατί δεν θα πέσει ο Μητσοτάκης

Ποιοι και γιατί ποντάρουν σε πολιτικές εξελίξεις; Γιατί δεν θα πέσει ο Μητσοτάκης
Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις;
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται εναγωνίως με το αν και πότε θα πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αγνοώντας προφανώς το υγειονομικό και το κοινωνικό πρόβλημα, κοιμούνται και ξυπνούν ποντάροντας στην πλήρη αποτυχία του Μητσοτάκη και στην πλήρη κατάρρευση των πάντων - Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Ο Κώστας Τσιτούνας καταγράφει την πραγματικότητα και τον πολιτικό ορθολογισμό

Το μέγα ερώτημα στους πολιτικούς κύκλους είναι ακριβώς αυτό: Πού πάμε; Τι θα συμβεί μετά τον κορονοϊό; Ως ένα σημείο το αίσθημα ανασφάλειας έχει λογικές εξηγήσεις, αφού η ίδια ακριβώς ανασφάλεια υπήρχε και την περίοδο των μνημονίων και κούρασε αρκετά και τον ελληνικό λαό και το πολιτικό σύστημα. Πόσο μάλλον τώρα που είμαστε σε δεύτερο κύμα lockdown με σφοδρές συνέπειες για την οικονομία. Το να ψάχνεις όμως τρόπο να διατρανώσεις την πρόθεσή σου να γίνουν όλα... γης μαδιάμ για να πέσει ο Μητσοτάκης αυτό δεν το λες και «φυσιολογικό».

Και εξηγούμαι, η εμμονή κατά του Κυριάκου δεν είναι μόνο εκτός της ΝΔ, υπάρχει και εντός της ΝΔ. Πού ποντάρουν όσοι επιδιώκουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις; Στην σφοδρή πανδημία της Covid-19, στην κακή εξέλιξη επί των ελληνοτουρκικών, στην βαριά οικονομική ύφεση, σε μια νέα έκρηξη των μεταναστευτικών ροών σε κοινωνική αναταραχή, ακόμα και σε λαϊκή έκρηξη. Για την ακρίβεια ελπίζουν ότι θα «στοιχίσει» πολύ στον Κυριάκο Μητσοτάκη η τρομολαγνεία των νεκρών, ότι τα ελληνοτουρκικά θα πάνε Χάγη με αρνητικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, ότι η οικονομία θα πέσει στα βράχια και θα χρειαστεί 5ο μνημόνιο και ότι θα ξαναγεννηθεί το κίνημα των αγανακτισμένων και της πλατείας.
Επαναλαμβάνω οι λάτρεις της παραπάνω θεωρίας δεν είναι μόνο προερχόμενοι από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και «περιφερειακές δεξιές φράξιες» που περίμεναν πώς και πώς να επιστρέψουν στην «ελίτ εξουσίας», αλλά ο Μητσοτάκης τους άφησε με τη μπουκιά στο στόμα. Bέβαια ξεχνούν ότι ο Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ χωρίς τη βοήθεια της κομματικής νομενκλατούρας. Αυτό τους διαφεύγει...

Οι κυβερνήσεις πέφτουν στην Βουλή, αλλά...

Πάμε τώρα να δούμε το πρακτικό μέρος του θέματος. Πώς πέφτουν οι κυβερνήσεις;
Πάντως σίγουρα δεν πέφτουν από το twitter, ούτε με τα τρολ του διαδικτύου που αρθρογραφούν σε διάφορα μπλοκ. Οι κυβερνήσεις πέφτουν είτε μέσα στη Βουλή, είτε στο πεζοδρόμιο, αν και το τελευταίο δεν έχει συμβεί ποτέ στην μεταπολίτευση.
Καμία κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και δώθε δεν έχει πέσει από τον λαό. Αυτό για να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες ορισμένοι. Επίσης σημειώνω ότι μέσα στη Βουλή, οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικούς τους, από αποστασίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Αυτά για να συνεννοούμαστε. Πάμε τώρα να απαντήσουμε στο ερώτημα:
Μπορεί να πέσει ο Μητσοτάκης τόσο σύντομα, όσο ορισμένοι ελπίζουν;
Η απάντηση είναι βεβαίως ξεκάθαρη. Και στην πολιτική ο χρόνος δεν είναι μακρύς. Ο πολιτικός χρόνος είναι βραχύς. Δεν μπορούμε να λέμε ότι σε 1 ή σε 1,5 χρόνο θα πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Σε 1,5 χρόνο μπορεί οι συνθήκες και οι αστάθμητοι παράγοντες να έχουν γυρίσει θετικά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο κανείς πολιτικός επιστήμονας δεν μπορεί να το αποκλείσει και δεν μπορεί βεβαίως να το αποκλείσει.
Έχει πολιτικά επιχειρήματα ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ για να σταθεί όρθιος το επόμενο διάστημα; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί, έχει.
Για τα ελληνοτουρκικά ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει με το αφήγημα ότι ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος λόγω της εκλογής Μπάιντεν και λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας. Αυτά του φτάνουν προς το παρόν. Οι συμμαχίες και οι αγορές νέων οπλικών συστημάτων είναι όπλα στη φαρέτρα του Έλληνα πρωθυπουργού. Όσοι πάλι ποντάρουν σε μια εθνική ήττα στην Χάγη, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Άλλωστε οι διερευνητικές αλλά και η όποια προσφυγή θα κρατήσουν πολύ μεγάλο διάστημα και για την ακρίβεια ίσως χαθούν στο βάθος του χρόνου, όπως ξεχάστηκε και η Συμφωνία των Πρεσπών…
Για το μεταναστευτικό δεν χρειάζεται να πει τίποτα. Τα κατάφερε εξαιρετικά και αυτό είναι ένα αφήγημα που θα βρει ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινωνία.
Τα επιχειρήματα του Μητσοτάκη για την οικονομία είναι γνωστά. Δεν θα σταθεί στο ποσοστό της ύφεσης. Όταν θα πάρει τα 71 δισεκατομμύρια από την Ε.Ε. θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα να μιλήσει για ταχεία ανάπτυξη και για ελατήριο….

Μην ρωτάτε «ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις;». Τα χρήματα είναι και θα έρθουν. Αυτό είναι το μόνο βέβαιον.

Το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει μια κουβέντα που λίγοι κατάλαβαν: «Είμαστε με την Ελλάδα που ξυπνάει το πρωί». Αυτό θα είναι το σύνθημά του όταν τελειώσει η περιπέτεια του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Κλείδωσε» η παράταση του lockdown - Τρόμος για νέα αρνητικά ρεκόρ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Pfizer: Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα - Πότε φτάνει στην Ευρώπη η «ένεση ελπίδας»