ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δικό μας χειροκρότημα για τον κορονοϊό - Η δημόσια συζήτηση έχει πάρει λάθος δρόμο

Το δικό μας χειροκρότημα για τον κορονοϊό - Η δημόσια συζήτηση έχει πάρει λάθος δρόμο
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Εδώ και μερικές εβδομάδες ζούμε στη χώρα μας το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο δείκτης θετικότητας είναι πολλαπλάσιος του φυσιολογικού και τα άτομα που νοσούν πλέον από COVID-19 έχουν φτάσει στον στενό κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό μας κύκλο.

Κάθε μέρα θρηνούμε δεκάδες θύματα. Στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Τα κρεβάτια νοσηλείας και οι ΜΕΘ εξαντλούνται. Γιατροί και νοσηλευτές, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, δίνουν όλοι μια άνιση μάχη, με εξαντλητικά ωράρια, με οριακές αντοχές δικές τους και του συστήματος υγείας, με κίνδυνο της ζωής τους. Είναι βέβαιο, πως αυτοί οι άνθρωποι είναι που στηρίζουν αυτή τη στιγμή τον αγώνα κατά της πανδημίας. Είναι, επίσης, βέβαιο πως έχουν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μπορούμε να το απονείμουμε ως έπαινο την επόμενη μέρα της μάχης.

Αυτό που θέλουν από εμάς οι άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή της υγείας είναι να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα. Δεν τους ενδιαφέρει τώρα το χειροκρότημα. Τους ενδιαφέρει να γίνουν τα κρούσματα 300 από 3.000. Να νοσηλεύονται όλο και λιγότεροι. Να αδειάσουν οι ΜΕΘ. Να μπορούν να αναπνεύσουν μέσα από τις στολές και τις μάσκες τους.
Η δημόσια συζήτηση έχει πάρει λάθος δρόμο. Δε μας φταίει ο αριθμός των ΜΕΘ ή των κλινών νοσηλείας. Ποτέ η χώρα μας δεν είχε τόσες πολλές κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη και αν μαγικά διπλασιάζαμε τον αριθμό τους δε θα ήταν αρκετές. Καμία χώρα δεν το κατάφερε. Δεν υπάρχει λογική στο να μετατρέψουμε τη χώρα σε ένα απέραντο νοσοκομείο.

Η πρώτη και η μεγαλύτερη μάχη πρέπει να δοθεί στην κοινωνία. Πρέπει με κάθε θυσία να περιορίσουμε τη μετάδοση. Είναι μικρή θυσία μπροστά στο κέρδος μιας ανθρώπινης ζωής.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης σε όλους όσοι μάχονται στα νοσοκομεία αναφοράς είναι πως θα φοράμε μάσκες, θα τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, θα μείνουμε μέσα. Αυτό θα είναι το δικό μας χειροκρότημα.

*Η Έλενα Ράπτη είναι Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr