ΑΠΟΨΕΙΣ

Lockdown: Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των λουκέτων και των χρεών;

Lockdown: Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των λουκέτων και των χρεών;
O κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα χρέη μέχρι των 500 ευρώ

Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν... Τα πράγματα στην οικονομία είναι ακόμα χειρότερα από την μη εφαρμογή του click away - Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

To διαρκές lockdown στην αγορά δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως όλα δείχνουν, 4 στις 10 επιχειρήσεις θα βάλουν οριστικό λουκέτο ακόμα κι αν το εμπόριο ανοίξει τους επόμενους μήνες. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να συνεχίζουν, αφού τα χρέη τους είναι δυσθεώρητα.

Έχετε εικόνα πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Ελλάδα; Πάνω από 62 δισεκατομμύρια ευρώ στην εφορία! Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 ανέρχονταν σε 37,4 δισ. ευρώ.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των φορολογούμενων χρωστά μέχρι 500 ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει αυτά τα ποσά. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό;

Πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι περίπου 8.300 ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία ποσό σχεδόν 85 δισ. ευρώ, δηλαδή το μισό ΑΕΠ της χώρας. Στον καθένα μεγαλοοφειλέτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ληξιπρόθεσμο χρέος περίπου 10 εκατ. Είναι ποσά που δεν πρόκειται βέβαια να εισπραχθούν ποτέ... Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες τα θεωρούν λίγο-πολύ «ξεγραμμένα».

Από την άλλη μεριά βρίσκεται η μεγάλη μάζα των μικροοφειλετών, που χρωστούν κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ. Είναι 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ με συνολικές οφειλές 20,6 δισ. ευρώ. Όλοι αυτοί βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο, απειλούμενοι με κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία αναδεικνύει το μέγεθος στης στρέβλωσης που επικρατεί στον τομέα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Μετά την υγειονομική κρίση και λόγω των λουκέτων τα παραπάνω ποσά θα εκτοξευθούν και θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Θέτω λοιπόν το εύλογο ερώτημα: Με βάση τα παραπάνω νούμερα, εσείς τι λέτε; Γυρίζει το ματσάκι;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.