ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτικές με υψηλή κοινωνική αξία

Πολιτικές με υψηλή κοινωνική αξία

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως στην κυβερνητική περίοδο των περίπου δύο ετών της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός έχει δώσει έμφαση σε τόσα πολλά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και έχουν υλοποιηθεί τομές που δεν έχουν προηγούμενο στη διαχείριση θεμάτων υψηλής κοινωνικής προτεραιότητας.

Ενεργές πολιτικές απασχόλησης, προγράμματα επιδοτήσεων, νέο εργασιακό νομοσχέδιο, εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, ψηφιοποίηση δεκάδων υπηρεσιών προς τους πολίτες, φιλοξενία του κινήματος #metoo στo κρατικό portal gov.gr και πολλά ακόμη.

Πιο πρόσφατη είδηση αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του συστήματος αναδοχής παιδιών. Γνωρίζω προσωπικά το πρόβλημα από τη θητεία μου στο ίδρυμα Άγιος Στυλιανός του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όλη εκείνη την περίοδο είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω το ζήτημα της ιδρυματοποίησης των παιδιών, που είχε ως αποτέλεσμα παιδιά να στερούνται τη ζεστασιά μιας οικογένειας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει λύση σε αυτό το θέμα. Η εφαρμογή ενός νέου ευέλικτου συστήματος αναδοχής και η στήριξη των αναδόχων γονέων αποτελούν τις βασικές σταθερές του νέου σχεδίου, που ενθαρρύνει ακόμα περισσότερες οικογένειες να συμμετέχουν στο θεσμό της αναδοχής προσφέροντας οικογενειακό περιβάλλον σε πολλά παιδιά. Η αύξηση των ηλικιακών ορίων των αναδόχων γονέων, με σχετική εισήγηση και του Συνηγόρου του Πολίτη, αυξάνει τη δεξαμενή των ενδιαφερομένων γονέων. Η οριζόντια οικονομική τους ενίσχυση δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για περισσότερες αναδοχές και μια πολύτιμη κρατική στήριξη σε όσες οικογένειες κάνουν αυτό το βήμα. Αλλά και η δημιουργία νέας ψηφιακής πλατφόρμας της πολιτείας (paidi.gov.gr) επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η έναρξη μιας καμπάνιας ενημέρωσης σε συνεργασία με τη UNICEF αλλά και στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Child Guarantee» με στόχο να βρεθεί μια οικογένεια για κάθε παιδί. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως κοινωνικά ζητήματα που μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τη δημόσια συζήτηση μπαίνουν στο κέντρο της πολιτικής, σχεδιάζονται και υλοποιούνται. Η μεγάλη αξία σχεδόν κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι πως ξεκινά τις πολιτικές της από το σημείο που χτυπάει η καρδιά της κοινωνίας. Αυτή τη φορά με σκοπό να δώσει χαμόγελο, σπίτι, οικογένεια και μέλλον σε εκατοντάδες παιδιά.