ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαρία Κεφάλα: Το νέο σχολείο επενδύει σε γνώσεις και αξίες

Μαρία Κεφάλα: Το νέο σχολείο επενδύει σε γνώσεις και αξίες

Άρθρο για την εγκληματικότητα και Παιδεία της Μαρίας Αλεξάνδρας Κεφάλα, Βουλευτού Ιωαννίνων με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία μας συγκλονίζεται από φαινόμενα βίας, επιθέσεων και δολοφονιών από ανθρώπους νέους. Οι περιπτώσεις της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, οι επιθέσεις από συμμορίες ανηλίκων, η χειραγώγηση και η άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας μέσα σε οικογένειες αναδεικνύουν μια σειρά από ζητήματα που φαίνεται, μεταξύ των άλλων ιδιαίτερων για κάθε περίπτωση παραγόντων, να συμβάλλουν στην εμφάνιση και αύξηση τέτοιων συμπεριφορών.

Αυτά τα περιστατικά και άλλα που ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε μας δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η παιδεία στον άνθρωπο. Η καλλιέργεια που ξεκινά μέσα από το σπίτι και την οικογένεια και συνεχίζει με το σχολείο και τον κοινωνικό περίγυρο. Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί οι ζωές της κάθε Καρολάιν και της κάθε Γαρυφαλλιάς, ακόμη και των ίδιων των καθ’ ομολογία δολοφόνων, εάν κυριαρχούσε ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, της διαφορετικής άποψης και η συναίσθηση των πράξεων και των συνεπειών τους;

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που αξίες δοκιμάζονται, ηθικές αξιολογούνται και η πρόσβαση σε έναν ψηφιακό κόσμο δημιουργεί μεν ευκαιρίες αλλά κρύβει και κινδύνους κυρίως στα ευάλωτα, ευαίσθητα και εύπλαστα νεανικά μυαλά, η πολιτεία παρεμβαίνει, ως οφείλει, με απόλυτο σεβασμό στην ατομική ελευθερία, προσαρμόζοντας δράσεις και πρακτικές στον 21ο αιώνα και στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δουλεύει συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και υλοποιώντας τις προθέσεις, τις μετατρέπει σε πράξεις. Το σχολείο αποκτά ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των νέων μας και λειτουργεί ως ο πλέον καθοριστικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για κάθε παιδί.

Ένας από τους 4 βασικούς άξονες μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του σχολείου και η παιδεία αλλάζει στην πράξη είναι το σχολείο των σύγχρονων δεξιοτήτων με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, συνεργασία.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εφαρμοστούν καθολικά, σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων μια σειρά από διδακτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, των λεγόμενων soft skills, δεξιοτήτων ζωής (life skills) και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες. Έννοιες όπως ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, ισότητα των φύλων, συνεργασία/συνεργατικότητα, φιλανθρωπία, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δημοκρατία, δημοκρατική παιδεία και παράδοση, σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, εθελοντισμός, εφόσον γίνουν κτήμα των νέων μέσα από τις διαδραστικές πρακτικές και δράσεις των σχολείων θα αποτελέσουν ένα ισχυρό οπλοστάσιο απέναντι στη συναισθηματική και κοινωνική αποστασιοποίηση, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή ειδεχθών εγκλημάτων όπως αυτά που βιώσαμε πρόσφατα.

Αναφερόμαστε ουσιαστικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμούμε να παίξει το σύγχρονο σχολείο μέσα στην κοινωνία. Να κάνει ένα βήμα πέρα από την απλή μεταφορά γνώσεων, να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη δημιουργία τόσο μορφωμένων όσο και ισορροπημένων συναισθηματικά ανθρώπων που θα οδηγήσουν την κοινωνία στο αύριο. Σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, οι κινήσεις αυτές είναι που θα μας απομακρύνουν από μια κοινωνία θυτών και θυμάτων και θα θεμελιώσουν αυτή των παιδεμένων νόων και ψυχών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες