ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επιλεκτική αλληλεγγύη του Άρη Σερβετάλη που τον αδικεί

Άρης Σερβετάλης - Ρινόκερος
Στιγμιότυπο από την παράσταση Ρινόκερος με τον Άρη Σερβετάλη
Κώστας Γκιόκας

Σκέψεις και προβληματισμοί με αποδέκτη τον Άρη Σερβετάλη μετά την απόφαση να διακόψει την παράσταση Ρινόκερος στην οποία πρωταγωνιστούσε. 

H απόφαση του Άρη Σερβετάλη να μην παίζει μόνο σε εμβολιασμένους και να αποχωρήσει από τη θεατρική παράσταση Ρινόκερος σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με αποτέλεσμα να πέσει πρόωρη αυλαία, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον θεατρικό -και μη- κόσμο και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένας καταιγισμός δηλώσεων, σχολίων και αναρτήσεων εναντίον του ηθοποιού.

Άρη, θα απευθυνθώ προσωπικά σε εσένα, όπως θα το έκανα χθες το απόγευμα όταν σε έψαξα στο τηλέφωνο με κλήσεις και μηνύματα, αλλά δεν έδωσες την ευκαιρία πρώτα από όλα στον εαυτό σου, όχι να απολογηθεί, αλλά να εξηγήσει ή/και να υπερασπιστεί την επιλογή και την απόφαση αυτή, σε μια σκληρή χρονική περίοδο που θρηνούμε τριψήφιο αριθμό νεκρών από κορονοϊό και μετράμε πάνω από 7.000 κρούσματα και περισσότερους από 600 διασωληνομένους. Και έπεται «μαύρη» συνέχεια.

Πρώτα από όλα ξεκαθαρίζω ό,τι σέβομαι την πίστη σου και τα πιστεύω σου. Γνωρίζω ότι δεν επιθυμείς τον διαχωρισμό, τη διάσπαση, τη διχόνοια και είσαι συνεπής σε ό,τι πρεσβεύεις. Όπως γνωρίζω επίσης ότι είσαι ένας καλός ακροατής, ακούς την αντίθετη άποψη και είσαι ικανός να κάνεις έναν υγιή και δημοκρατικό διάλογο.

Όμως, αυτήν τη φορά η απόφασή σου με προβληματίζει, με θλίβει και νιώθω πως σε αδικεί ως άνθρωπο που έχει οδηγό τη χριστιανική αγάπη και την αλληλεγγύη.

Σε αυτή την περίπτωση, αδυνατώ να δω την αλληλεγγύη από πλευράς σου. Ή μάλλον βλέπω μια επιλεκτική αλληλεγγύη... Αποφασίζεις, ως πρωταγωνιστής σε μια παράσταση που ο Κακλέας έχει «χτίσει» πάνω σου και δη στην αρχή του χειμώνα, να στείλεις απευθείας στην ανεργία τους ανθρώπους που δούλευαν σε αυτή την παραγωγή. Από τους ηθοποιούς που παίζουν μαζί σου, μέχρι τους ταξιθέτες και τους καθαριστές, οι άνθρωποι αυτοί, μετά από δύο σεζόν ανεργίας, αναγκάζονται να βιώσουν ξανά την ίδια δύσκολη συνθήκη.

Έγινε γνωστό ότι παραγωγή σού πρότεινε να συνεχίσεις τις παραστάσεις έως τις αρχές Ιανουαρίου. Να δουλέψετε μέσα στις γιορτές και στη συνέχεια να κατέβει η παράσταση πληρώνοντας μάλιστα τους ηθοποιούς για όλη τη σε θεατρική σεζόν. Δεν σε κρίνω, ούτε σε καταδικάζω. Απλά, θα ήθελα να μάθω, όπως και πολλοί από εμάς, και να θέσω τους προβληματισμούς μου. Αν είχες τη διάθεση να συζητήσεις για μια μέση λύση, να δώσεις χρόνο στην παραγωγή να βρει τον αντικαταστάτη σου και να συνεχίσει το έργο ή έστω αν σου πέρασε από το μυαλό να διαθέσετε την παράσταση και σε online streaming για τους θεατές που δεν έχουν εμβολιαστεί και έτσι δεν μπορούν (πλέον) να έρθουν στο θέατρο.

Στον «Ρινόκερο» ο Ιονέσκο εκφράζει όλη την αγωνία του για την πορεία και την μετάλλαξη του ανθρώπινου είδους σε φανατικά, επιθετικά όντα, που έχουν αναπτύξει ως υπέρτατη κοινωνική συμπεριφορά το «ένστικτο της αγέλης». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι περιγράφει την εποχή μας.

Άρη, από το πρωί διαβάζω χαρακτηρισμούς για εσένα όπως «ψεκασμένος» με το όνομά σου πρωτοστατεί σε έναν ακόμη «πόλεμο» μεταξύ εμβολιασμένων και μη, ρίχνοντας με την πρωτοβουλία σου αυτή νερό στον μύλο του διαχωρισμού και του διχασμού, αυτού που αντιμάχεσαι...


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φαίη Κοκκινοπούλου: Ανάρτηση - καταπέλτης για τον Άρη Σερβετάλη - «Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος...»

Έπαινοι, πυρά και στη μέση ο Σερβετάλης - Τι ακολούθησε μετά την απόσυρση από τον «Ρινόκερο»

Αυλαία για τον Ρινόκερο: Αποχώρηση Σερβετάλη γιατί δεν ήθελε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους