ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επηρεάσει το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών;

εκλογές ΚΙΝΑΛ
Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για την πιθανή αλλαγή στο εκλογικό σκηνικό σε ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ερώτημα είναι υπαρκτό και κρίσιμο. Μπορεί με κάποιο τρόπο το Κίνημα Αλλαγής μέσω των εσωτερικών εκλογών του να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του και να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα;

Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Προφανώς η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα δυσκολέψει αρκετά τους σχεδιασμούς του κλασικού διπόλου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτίστως πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη προσέλευση στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ δεν εξασφαλίζει με καμία αναγωγή αύξηση ποσοστών σε εθνικές κάλπες. Θυμίζω ότι η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε διπλάσιο αριθμό φίλων και μελών, αλλά δεν αύξησε τα ποσοστά του Κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο νέος αρχηγός καταφέρει να συγκεντρώσει διψήφιο αριθμό στις επικείμενες εθνικές κάλπες, το σκηνικό θα παραμείνει ρευστό, αφού κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει ποια από τα μικρά κόμματα θα μπουν ή θα μείνουν απ' έξω. Με εξακομματική Βουλή, η όποια αύξηση ποσοστών του ΚΙΝΑΛ είναι πιθανότερο να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά από τη ΝΔ. Συνεπώς ολίγον επηρεάζονται οι ισορροπίες μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης.

Οποιαδήποτε υπόθεση εργασίας κι αν κάνουμε, τα μόνα απτά δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας είναι τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων που είχαν το 2019: Η ΝΔ με 39,8% εκλέγει 130 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 103 βουλευτές με 31,5%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 27 βουλευτές, το ΚΚΕ με 17, η Ελληνική Λύση με 12 και το ΜεΡΑ25 με 11 βουλευτές.

Πώς ακριβώς θα αλλάξει ο χάρτης, αδυνατώ να το αντιληφθώ. Εκτός κι αν υποθέσουμε ότι το ΚΙΝΑΛ θα κόψει 10 έδρες από τη ΝΔ για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΜεΡα25 στο όριο των 151 εδρών. Επειδή το παραπάνω σενάριο δεν το πιστεύει κανείς, πάμε στο αλλο σενάριο: Το ΚΙΝΑΛ να κόψει κάποιες έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια τέτοια περίπτωση η πολυπόθητη Προοδευτική Διακυβέρνηση θα χρειάζεται και ένα ακροδεξιό δεκανίκι. Θα πρέπει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ να τείνουν χείρα φιλίας στον Κυριάκο Βελόπουλο! Ευκολάκι; Δεν νομίζω. Πιο πιθανό είναι να συνεργαστούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, παρά όλα τα υπόλοιπα που ακούω και διαβάζω.

Συμπερασματικά, ούτε αυτοδυναμία βλέπω για την πρώτη Κυριακή, ούτε Προοδευτική διακυβέρνηση. Για την δεύτερη Κυριακή τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα. Ας μείνουμε στην πρώτη και βλέπουμε...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Αντίστροφη μέτρηση! Πότε έρχονται Ελλάδα – Πώς η Ελλάδα εκτόξευσε τις πωλήσεις του μαχητικού

Πώς ο κορονοϊός «πλήγωσε» το σώμα του ανθρώπου: Τριχόπτωση, ξηροφθαλμία και προβλήματα στην καρδιά

Αργίες 2022: Δείτε όλες τις ημερομηνίες και τα τριήμερα της νέας χρονιάς