ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσωπικός Γιατρός – Δυνατό Σύστημα Υγείας

Προσωπικός Γιατρός – Δυνατό Σύστημα Υγείας
Pixabay

Το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ήταν πάντοτε κομβικό για την κοινωνία και για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όσο καλύτερα λειτουργεί το πρώτο, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί και το συνολικό σύστημα προσφέροντας πιο ποιοτικές υπηρεσίες νοσηλείας στους ασφαλισμένους.

Το θέμα της σχέσης γιατρού και ασθενή είναι επίσης κρίσιμο. Το να έχουμε τον γιατρό μας, είναι μια κοινωνική ανάγκη. Και προκύπτει από την εμπειρία όλων μας ότι σε θέματα υγείας χρειαζόμαστε ένα σημείο αναφοράς, ιατρικής συμβουλής, εξέτασης και συχνά καθοδήγησης. Ουσιαστικά έναν σύμβουλο υγείας.

Είναι κρίσιμο να γνωρίζει ο γιατρός το ιατρικό μας ιστορικό, την πορεία των χρόνιων νοσημάτων μας, τις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Γιατί ο χρόνος που θα κερδηθεί σε ένα επείγον ιατρικό περιστατικό μπορεί να είναι καθοριστικός.

Ο νόμος που ψηφίστηκε δίνει μορφή σε αυτή τη νέα σχέση γιατρού και ασθενή. Τη θέτει σε ένα καινούργιο, σύγχρονο νομοθετικό και λειτουργικό πλαίσιο.

Ο νέος νόμος δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Προσωπικού Γιατρού. Και μάλιστα πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας. Και αυτό συμβαίνει για να έχουν οι πολίτες Προσωπικό Γιατρό αυτόν που χρειάζονται περισσότερο, ανάλογα με το ιατρικό τους ιστορικό. Για παράδειγμα έναν καρδιολόγο ή έναν ογκολόγο. Και ασφαλώς πρόκειται για μια παροχή εντελώς δωρεάν.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ως Προσωπικό Γιατρό αυτόν που θέλουν, ακόμη και αν είναι σε περιοχή διαφορετική από αυτή που κατοικούν. Γιατρός λοιπόν για όλους και παντού.

Δίνει επίσης τη δυνατότητα της επίσκεψης του Προσωπικού Γιατρού στο σπίτι των ασθενών. Η κατ’ οίκον νοσηλεία οργανώνεται με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο.

Δημιουργείτε ένα σύστημα υγείας στην υπηρεσία ασθενών που θα νοσηλεύονται στο σπίτι τους, αποφορτίζοντας το σύστημα και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για χιλιάδες ασθενείς. Σε αυτή τη νέα τομή, προστίθεται και η οδοντιατρική κατ’ οίκον φροντίδα.

Δίνεται τέλος η δυνατότητα στους πολίτες να εξοικονομούν χρήματα για την υγεία τους, αφού μέχρι σήμερα οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, τους οδηγούσαν σε ιδιώτες γιατρούς όπου προφανώς υπάρχει αμοιβή επίσκεψης.

Με το νέο νόμο ο πολίτης πηγαίνει στον ιδιώτη γιατρό που έχει επιλέξει ως προσωπικό γιατρό, εντελώς δωρεάν. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες παρόχους ιατρικών υπηρεσιών.

Προσδοκία του νόμου είναι να ενισχύσουν χιλιάδες γιατροί το νέο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Για αυτό και έχουν προβλεφθεί οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα εγγραφούν στο νέο σύστημα, αφού η συμβολή τους είναι καθοριστική στην καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας. Αλλά είναι σημαντική και για τo ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας που πρέπει να αποφορτισθεί από περιστατικά που μπορεί να διαχειριστεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας.

Ο Προσωπικός μας Γιατρός θα μπορεί να είναι:

α) γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ),
β) Οικογενειακός γιατρός
γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ και
δ) οποιοσδήποτε ιδιώτης ιατρός

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ Προσωπικοί Γιατροί θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον καθώς και να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή τους.

Τι αλλάζει στο σύστημα υγείας

α) με τις νέες προσλήψεις γιατρών αλλά και με τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού καλύπτονται τα κενά του εθνικού συστήματος υγείας. Ήδη για το 2022 ανακοινώθηκαν πάνω από 5500 προσλήψεις:

700 γιατρούς, 4000 νοσηλευτές και 910 λοιπό προσωπικό.

β) αλλάζει ο ΕΟΠΠΥ - μετατρέπεται σε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα και αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Αξιοποιούνται έτσι καλύτερα τα χρήματα των ασφαλισμένων με πολιτικές ελέγχου τιμών real-time. Αλλά και οι ιδιώτες πάροχοι οφείλουν να πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

γ) προστίθενται τέλος απογευματινά χειρουργεία. Μία οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να θίγεται η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ.

Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό, όφελος για τους ασθενείς, για τους γιατρούς και το προσωπικό αλλά και για το νοσοκομείο που θα μπορεί ουσιαστικά να επιστρέψει τα έσοδα αυτά στους ασθενείς του με τη μορφή καλύτερων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Με άλλα λόγια προσφέρεται σε χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής μια δεύτερη επιλογή και μάλιστα χωρίς να διαταραχθεί καθόλου ο πρωινός προγραμματισμός των νοσοκομειακών χειρουργείων.

Με τον νέο νόμο, γίνεται κάτι που δεν έκανε ποτέ κανείς. Ανοίγει το επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών της ιδιωτικής υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους.

Την ίδια ώρα στηρίζεται το εθνικό σύστημα υγείας με πάνω από 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού διατίθενται:

  • 350 εκ ευρώ σε νοσοκομεία για κτιριακές υποδομές
  • 250 εκ ευρώ για να ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας
  • 220 εκ ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση της υγείας

δίνονται ακόμη, 270 εκ ευρώ για εξετάσεις πρόληψης, γιατί η πρόληψη μας ενδιαφέρει πολύ και θα πραγματοποιηθούν 6.000 προσλήψεις προσωπικού.

Ο καινούριος νόμος αναβαθμίζει συνολικά τη δημόσια υγεία. Και προστίθεται μαζί με συνεχείς πολιτικές ενίσχυσης, σε μέσα και προσωπικό, στην υλοποίηση μιας υπόσχεσης που δώσαμε για την ενδυνάμωση του συστήματος δημόσιας υγείας που σήκωσε το βάρος της πανδημίας.

Αλλά αποτελεί και σχεδιασμό για το μέλλον, σε ένα κράτος πρόνοιας και φροντίδας για όλους. Με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι βέβαιο πως θα έχουμε καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερες υπηρεσίες υγείας, πιο δυνατό εθνικό σύστημα υγείας.

Για αυτό δουλεύουμε όλοι, αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος.