ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αγάπη θέλει δύο…

Η αγάπη θέλει δύο…

Σήμερα γιορτάζει η αγάπη, ο σεβασμός, η αφοσίωση, ο έρωτας. Ο άνθρωπος. 

Άνοιξε το χρηματιστήριο και παραμένει η εσοχή στην πόρτα για όσο εσύ το επιθυμείς. Στην τσέπη αν ψάξεις, είναι τα κλειδιά. Δικά σου είναι, σου ανήκουν. Βλέπεις στην πόρτα ποιος μπαίνει. Κι αν αρχικά δυσκολεύεσαι να τον αναγνωρίσεις, πρόσεξε το περπάτημα του μέχρι το ταμείο. Ήρθε να δώσει ή να πάρει; Δικές σου οι μετοχές στο χρηματιστήριο των συναισθημάτων σου. Χρόνια με μουτζουρωμένα χέρια, άνοιγες διόδους χρωματίζοντας το μέσα σου. Γιατί τις πουλάς στον καθένα; Όσα κι αν σου δίνει. Κράτησε την μετοχή σου ψηλά. Λάθος επιλογές θα κάνεις. Μα ο μίζερος άνθρωπος σύντομα θα φύγει. Μην εμποδίζεις την απομάκρυνση του.

Κάποιοι πρώτα τον εαυτό τους κοιμίζουν και μετά τις τύψεις τους. Άλλοι σε λήθαργο τις κρατούν με τα ροζ χαπάκια, για να μην μεταμορφωθούν σε λερναία ύδρα. Καλύπτουν τους καθρέφτες με υποσχέσεις για να μην ειδωθούν ποτέ με ότι μέσα τους μεγάλωνε. Κι όταν ο άνεμος αλλάζει, σπάνε το ανεμοδούρι για να δικαιολογήσουν το χάσιμο στον δρόμο τους. Δήθεν ότι παρασέρνονται και από κούφιους κορμούς κρατιούνται.

Κι όταν για σένα ήταν φεγγάρια, για εκείνους αστέρι ήσουν. Γι αυτό σου λέω. Κράτα την μετοχή σου ψηλά. Λίγο πιο κάτω από τα σύννεφα γιατί εκεί κοντά η γη θολώνει και δεν βλέπουμε την αλήθεια, παρά την φανταζόμαστε. Μα ο άνθρωπος πάντα στην φαντασία του, παραμύθια πλάθει έχοντας τα ψέμματα στιλό. Σε κενό καμβά, έργα τέχνης αντικρίζει. Κι αν στο πρώτο κενό αέρως η ζώνη σε σώσει, στο δεύτερο το κεφάλι σου θα χτυπήσεις. Αλλά πάλι από το μεθύσι δεν θα συνέλθεις. Θα προτιμήσεις την ασφάλεια του άπιαστου ονείρου.

Ξύπνα σου λέω. Από το βαθύ σου ηφαίστειο, η λάβα θα ξαναγεννηθεί.

Εκείνοι γιορτάζουν σήμερα. Όσοι στο τεφτέρι σημειώσεις κρατούν, για να εισπνέουν δοτικότητα και να φυσούν αγάπη. Η γυναίκα γίνεται μάνα. Δεν το έχω νιώσει. Μα οποίος το ένιωσε σαν άγγιγμα Θεού το περιγράφει. Και ο άνδρας, όμως, πατέρας. Υπάρχουν μπαμπάδες που στην τραμπάλα κάθονται με δυο μάνες και το αντίστροφο. Κι όπως μας περιποιούνται, έτσι να τους δινόμαστε. Κι όπως μας προστατεύουν, έτσι να τους στηρίζουμε. Πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα, λένε πως κρύβεται μια γυναίκα. Λάθος. Πίσω από κάθε άνθρωπο κρύβεται ένα υγιές εγώ και δύο άνθρωποι.

Χρόνια πολλά στον άνθρωπο.