ΑΠΟΨΕΙΣ

Χθες πενθήσαμε 

Χθες πενθήσαμε 

Η 25η Μαρτίου αποτελεί αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας. Μέρα που η σκέψη μας καρφιτσώνεται στην πατρίδα.

Όλοι μαζί ανάβουμε την φωτιά της οικογένειας, και με την ζεστασιά πάνω στο τραπέζι να σιγοκαίει, τρώμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο, αφού τον έχουμε βαφτίσει στην σκορδαλιά. Το χέρι μας στο μέτωπο γίνεται κλωστή, εννοώντας το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Μέσα τους αγκαλιάζουν πληθώρα εννοιών. Όπως, αλληλεγγύη, σεβασμό, συμπόρευση, σύμπνοια…

Τι από αυτά μετρήσατε, όταν γονείς των θυμάτων των Τεμπών, εμποδίστηκαν από τις αρχές στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν τους επισήμους; Το βλέμμα των «καρεκλάτων» ούτε πάνω τους έπεσε. Συμπυκνώνω οργή στα λόγια μου, γιατί ο Πρωθυπουργός σε αντίθεση με τους παρόντες στις παρελάσεις, έχει τονίσει την ανθρώπινη σεβάσμια στάση του, απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων. Χθες παρακολουθήσαμε αντίθετες σκηνές.

Και όχι μόνο χθες. Μπήκε ο κ. Τερεζάκης πρώτος στο δωμάτιο με τις κασέτες των συνομιλιών; Είναι αποδεικτικό στοιχείο; Ναι. Έχετε δει εσείς μετά από φόνο, τον θυρωρό να σηκώνει το όπλο από το πάτωμα, να το βάζει στο αυτοκίνητο του, και να το πηγαίνει στο τμήμα; Ακόμα και στις ταινίες, η σκηνή του εγκλήματος φυλάσσεται και ουδείς πλησιάζει. Πως μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος σε ιδιωτικό χώρο; Κι αν υπήρχε dna, προσωπικά αντικείμενα, υγρά που θα έδειχναν τι είχε η εμπορική αμαξοστοιχία; Τώρα είναι αργά να βρεθούν, δυστυχώς.

Την ίδια μέρα, 2 ώρες πριν το δυστύχημα, άρθρο του έθνους, επισήμανε την δυσλειτουργία των σιδηροδρόμων, παραθέτοντας τρία παραδείγματα τελευταίων ημερών. Πως τα έμαθαν οι δημοσιογράφοι, χωρίς να τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι; Γιατί έκλεισαν στο υπουργείο τα μάτια στις προειδοποιήσεις των μηχανοδηγών; Και υπουργείο δεν είναι ο υπουργός. Αλλά οι υφυπουργοί! Που είναι τόσο καιρό οι εμπλεκόμενοι; Μονάχα τον κ. Σπίρτζη, βλέπω να εμφανίζεται στα τηλεοπτικά πάνελ.

Γιατί χρειάστηκε να αλλάξει ο πραγματογνώμονας μετά από τις πιέσεις των οικογενειών; Γιατί να σταλθεί το υλικό από τις κάμερες στο εξωτερικό; Ποιο υλικό δηλαδή; Αφού πάνω στην κασέτα γράφτηκε άλλο βίντεο. Ότι αξιοποιήσιμο υπήρχε ή κουκουλώθηκε ή χάθηκε ή μπαζώθηκε. Έτσι προχωράει το έθνος; Έτσι βαδίζουν οι Έλληνες ενωμένοι; Χθες γιορτάζαμε, κι αν ναι ποιοι;