ΑΠΟΨΕΙΣ

Προστασία των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Προστασία των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα
eurokinissi

Μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία κλήθηκαν οι πολίτες να δηλώσουν και να προσκομίσουν τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που κατείχαν πριν την κομμουνιστική διακυβέρνηση.

Μεταξύ των πολιτών έτσι και οι Έλληνες της Β. Ηπείρου δήλωσαν τις περιουσίες τους που κατείχαν για συνεχή έτη. Η αλβανική κυβέρνηση παρέδωσε προσωρινούς τίτλους, αλλά απέφυγε την έκδοση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας εποφθαλμιώντας σε αυτές τις περιουσίες.

Παράλληλα με την ψήφιση επενδυτικών νόμων έδωσε η Αλβανία την δυνατότητα στην πραγματικότητα δημεύσεων περιουσιών για στρατηγικές επενδύσεις μεταξύ των οποίων και οι επενδύσεις της τουριστικής ανάπτυξης.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση των περιουσιών σε όσους έχουν προσωρινούς και όχι οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας συνιστά στην πραγματικότητα δήμευση καθώς δεν υπάρχει αποζημίωση στην εμπορική αξία των ακινήτων.

Με αυτόν τον τρόπο η Αλβανία κράτησε ομήρους τους Έλληνες και έβαλε στο σχέδιο τον αφελληνισμό αυτών των περιουσιών με την μεταφορά τους σε εκλεκτούς της κυβέρνησης και μακριά από την ομογένεια.

Έτσι επιτελούνταν δύο στόχοι. Δήμευση του καλύτερου κομματιού τουριστικής ανάπτυξης της Αλβανίας στην παραλία της Χειμάρρας και υφαρπαγή των περιουσιών των ομογενών.

Αυτά η ελληνική κυβέρνηση τα έβλεπε αφού είχε ξεκινήσει και η κατεδάφιση σπιτιών των Ελλήνων ήδη από το 2017, αλλά ουδέποτε αντέδρασε έντονα πιστή στο ενδοτικό της σκεπτικό που το βλέπουμε στα ελληνοτουρκικά και στο ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Με απλά λόγια ο Ράμα είδε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται αναιμικά τα εθνικά μας δίκαια και έκανε ένα βήμα παραπάνω στο αντεθνικό αυτό σχέδιο. Στην πραγματικότητα αυτό που δεν έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι δύο απλά πράγματα.

Πλήρης σύνδεση της όποιας ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας με την επίλυση του ιδιοκτησιακού των ομογενών και στήριξη των ομογενών για καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ από την Αλβανία, καθώς η γείτονα χώρα έχει κυρώσει την ΕΣΔΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Δυστυχώς οι γείτονες αποθρασύνονται βλέποντας μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό ανίκανους να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Γράφει ο Θάνος Πλεύρης, ΔΝ LLM τ. Βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ

Σχετικές ειδήσεις