Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Νέα αερομεταφερόμενα τεθωρακισμένα οχήματα στη Ρωσία

Νέα αερομεταφερόμενα τεθωρακισμένα οχήματα στη Ρωσία

Το «ιπτάμενο Πεζικό», οι Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομών του Ρωσικού Στρατού, που μέχρι το 2020 θα έχουν διπλασιάσει τα μέλη τους, προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τα νέα τους αερομεταφερόμενα τεθωρακισμένα οχήματα: Το ΤΟΜΠ πολλαπλών χρήσεων «Ράκουσκα» (BTR-MD «Ράκουσκα») και το Τεθωρακισμένο Όχημα Αλεξιπτωτιστών BMD-4M, τα οποία θα παρελάσουν για πρώτη φορά δημοσίως στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου 2015.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξοπλισμού των ρωσικών ΕΔ, στα επόμενα 10 χρόνια θα αγοραστούν 2.500 ΤΟΜΠ «Ράκουσκα» και 1.500 BMD-4M.
Το εξελιγμένο τεθωρακισμένο όχημα βρίσκεται στη φάση των δοκιμών.

«Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ανώτερη ποιότητα του υλικού, η καταδρομική ικανότητα και η δυνατότητα να λειτουργούν αυτόνομα, μακριά από τις κύριες δυνάμεις του ρωσικού στρατού. (...) Το κύριο ζητούμενο εδώ είναι η ικανότητα του εξοπλισμού να αντέχει την έκθεσή του σε ισχυρά πυρά κατά τη διάρκεια της μάχης, ανταποκρινόμενο ικανοποιητικά σε μια σειρά από παραμέτρους», είπε για το νέο ΤΟΜΠ ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νατσιονάλναγια Ομπορόνα» («Εθνική Άμυνα»), Ίγκορ Κορότσενκο.

Το τεθωρακισμένο είναι ειδικά σχεδιασμένο για αερομεταφορά. Ο κινητήρας βρίσκεται στο πίσω τμήμα του, στη μέση βρίσκονται οι χώροι για τους καταδρομείς ή και το φορτίο, ενώ στο μπροστινό τμήμα είναι το διαμέρισμα διοίκησης και ελέγχου. Η θωράκισή του με συγκόλληση αλουμινίου (για ελαχιστοποίηση του βάρους και αντοχή), προστατεύει το πλήρωμα και την ομάδα των αλεξιπτωτιστών και οι εκτοξευτές οβίδων καπνού παρέχουν στο όχημα και στο προσωπικό τη δυνατότητα μιας ασφαλούς αποχώρησης από το πεδίο μάχης. Τα καθίσματα των αλεξιπτωτιστών στερεώνονται στην οροφή για να διασφαλιστεί η προστασία των καταδρομέων σε περίπτωση που το όχημα χτυπηθεί από νάρκη ή οβίδα. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και συστήματα φίλτρων για τον εισερχόμενο αέρα και θέρμανση στο θάλαμο.


Σκληρές δοκιμές σε αέρα και ... θάλασσα

Το ΤΟΜΠ «Ράκουσκα» μπορεί, όχι μόνο να κάνει άλμα με αλεξίπτωτο, αλλά και να ... κολυμπήσει, με ταχύτητα 10 km/h, ξεπερνώντας υδάτινα εμπόδια και κωλύματα ή φτάνοντας με επιτυχία στη ζώνη απόβασης στην ακτή. Τον περασμένο Αύγουστο διεξήχθησαν δοκιμές στη θάλασσα, κατά τις οποίες το «Κέλυφος» δικαίωσε το όνομα και τον αμφίβιο χαρακτήρα του, όταν κατάφερε να ολοκληρώσει αποβατικές ενέργειες μέσα σε κύματα που σήκωναν άνεμοι εντάσεως 4-5 Bf, ενώ με κύματα 3 Bf κατάφερε να επιστρέψει με επιτυχία στο αποβατικό σκάφος που βρίσκονταν σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή.
Οι αλεξιπτωτιστές – καταδρομείς που παρέλαβαν το νέο όχημα τον Ιούνιο, θα συνεχίσουν τις δοκιμές σε όλα τα τακτικά επίπεδα συνθηκών μάχης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ατέλειες και ελλείψεις στη λειτουργία του. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών πεδίου, το BTR-MDM θα ενταχθεί σε υπηρεσία στις ρωσικές ΕΔ. Τον Αύγουστο, την παραμονή του παραδοσιακού εορτασμού της «Ημέρας του Αλεξιπτωτιστή», ο διοικητής των Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομών αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Σαμάνοφ ανακοίνωσε, ότι μέχρι το τέλος του 2015 οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων θα παραλάβουν πλήρη συγκροτήματα οχημάτων που αντιστοιχούν σε δύο Μοίρες Αλεξιπτωτιστών (32 τεθωρακισμένα οχήματα BMD-4M και πάνω από 20 μονάδες. BTR «Ράκουσκα»).

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις