Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αλλαγές και στις στρατιωτικές σχολές θα φέρει το νέο νομοσχέδιο

Αλλαγές και στις στρατιωτικές σχολές θα φέρει το νέο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που τέθηκε σε διαβούλευση (μέχρι αύριο 12/6/2015) εμπεριέχει αλλαγές και για το μόνιμο προσωπικό.

Μία εξ αυτών είναι η θέσπιση τριετούς διάρκειας φοίτησης στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και η επί της ουσίας εξομοίωσή τους με τα ΤΕΙ. Η αύξηση κατά ένα έτος στη φοίτηση θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Με το άρθρο 11 του νόμου αίρεται η αδικία σε βάρος των διατελεσάντων σε διάσταση ή διαζευγμένων ή άγαμων στρατιωτικών που έχουν παιδιά όσον αφορά το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, ύψους 212,94 ευρώ, το οποίο δεν καταβάλλεται σήμερα. Με την ψήφιση του νόμου και εφόσον αποδεδειγμένα οι τελούντες σε διάζευξη ή διάσταση ή άγαμοι καταβάλλουν διατροφή, θα λαμβάνουν κανονικά το εν λόγω επίδομα.

Την ίδια στιγμή, «ομαδοποιείται» όλη η νομοθεσία που αφορά τις άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και παρέχεται πλέον σε όλο το μόνιμο προσωπικό (πέραν, δηλαδή, των αξιωματικών) άδεια σπουδών για συμμετοχή σε προγράμματα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, εφόσον η εκπαίδευση αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση και το αντικείμενο σπουδών είναι άμεσα συνυφασμένο με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα που ασκεί στο στράτευμα.

Άλλη μία σημαντική ρύθμιση έχει να κάνει με τους εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές. Ένα μεγάλο ποσοστό, είτε γιατί πέτυχε σε άλλη σχολή είτε γιατί δεν επιθυμεί πλέον να συνεχίσει τη φοίτηση στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, παραιτείται. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν κενά, τα οποία έως τώρα δεν μπορούν να καλυφτούν από τους επιλαχόντες. Αυτό έρχεται να λύσει το άρθρο 25, το οποίο επιτρέπει πλέον εντός διμήνου να καλύπτονται οι θέσεις από τους πίνακες των επιλαχόντων.

Σχετικές ειδήσεις