Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τα «κίτρινα γιλέκα» απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης Μακρόν

Τα «κίτρινα γιλέκα» απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης Μακρόν

Η κρίση αναδεικνύει ποικίλες μορφές αντίδρασης των πολιτών, ανά τον κόσμο. Τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, είναι η πιο πρόσφατη δράση κοινωνικού κινήματος, ενάντια στην εξαθλίωση και την οικονομική στενότητα των πολιτών της ΕΕ.

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι το μέτωπο διαμαρτυρίας στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες. Το κίνημα έχει μεγαλώσει και τις προηγούμενες μέρες έκαναν τον γύρο του κόσμου σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και νερού, στο Σανζ Ελιζέ και το Παρίσι να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Τα μέλη του διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μακρόν.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις, οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει από το Μάη του 1968, δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης του προέδρου Μακρόν, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς συναντήθηκε με την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας, αναζητώντας έναν τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη την Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και περικοπές σε φόρους.

Η κινητοποίηση των αρχών ακολουθεί την μετατροπή κεντρικών περιοχών στο Παρίσι σε μία ζώνη μάχης, αλλά και τον βανδαλισμό της Αψίδας του Θριάμβου από τις διαδηλώσεις. Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και επιχειρήσεις.

Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοεμβρίου και τείνει να μετεξελιχθεί σε πολιτικό παράγοντα στη Γαλλία.

Όσοι οδηγοί συμμετέχουν στις διαμαρτυρίας έχουν το κίτρινο γιλέκο σε περίοπτη θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Όσοι πολίτες κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, φορούν όλοι κίτρινα γιλέκα.

Η μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης δείχνει αδύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Η πορεία προς τις ευρωεκλογές θα είναι δύσκολη και επίπονη.

Απαιτείται από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συνεννόηση και στενή συνεργασία. Τα «κίτρινα γιλέκα» στέλνουν μήνυμα αντίδρασης και αγανάκτησης. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη πίεση. Οι κυβερνήσεις το κατάλαβαν;

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος