BOMBER

Κορονοϊός: Μην βιαστείτε να πετάξετε μάσκες και αντισηπτικά

Κορονοϊός: Μην βιαστείτε να πετάξετε μάσκες και αντισηπτικά
Φωτογραφία αρχείου από το Pixabay

Μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι σε κάνα - δυο μήνες θα έχουμε ξεμπερδέψει με όλα και θα επιστρέψουμε στην προ covid εποχή; 

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που θα μας απασχολήσουν το προσεχές διάστημα εκτός από τον εμβολιασμό. Το πρώτο είναι ότι με τον ιό δεν πρόκειται να τελειώσουμε σε κάνα – δυο μήνες όπως πολλοί ισχυρίζονται.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει και 4ο κύμα το Φθινόπωρο του 2021, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με ασφάλεια ότι ο Covid 19 θα έχει εξαφανιστεί το 2022. Συνεπώς καλό θα ήταν να μην βγάζουμε βεβιασμένα συμπεράσματα.

Ακούω διαφόρους να λένε δεξιά κι αριστερά ότι το καλοκαίρι θα πετάξουμε τις μάσκες και τα αντισηπτικά και θα αρχίσουμε τις αγκαλιές και τα φιλιά και διάφορα τέτοια όμορφα και ρομαντικά.

Μάινα λίγο αδέρφια, ηρεμήστε. Εγώ – που δεν είμαι γιατρός, αλλά ένας καχύποπτος δημοσιογράφος - θα έλεγα να μην πετάξετε ούτε τα αντισηπτικά, ούτε τις μάσκες, ακόμα κι αν εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Κρατηθείτε και μην ξεχυθείτε όπως ίσως φαντάζεστε. Σας θυμίζω ότι επί του θέματος των μασκών οι επιστήμονες έχουν αλλάξει γνώμη 2-3 φορές.

To δεύτερο ζήτημα είναι ότι το «σύστημα» δεν γνωρίζει τόσο καλά τον ιό, όσο ενδεχομένως νομίζουμε… Ακόμη τα πάντα είναι υπό δοκιμή και υπό πειραματισμό. Επίσης, πολύ σημαντικό, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση με αντιικά φάρμακα. Αυτός είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για πανηγύρια και χαρές.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μέχρι τον Ιούλιο το 50% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία μέσω του εμβολιασμού και ποσοστό 10% ακόμη μέσω φυσικής νόσησης. Λάβετε υπόψη σας πως μέχρι να τελειώσει το διπλό, πρώτο κύμα εμβολιασμού του πληθυσμού (του οποίου δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία) θα πρέπει να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα εμβολιασμού για τον επόμενο χειμώνα.

Όσοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της πανδημίας αντιλαμβάνονται ότι δε θα τελειώσουμε εύκολα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται υπομονή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική NAVTEX: Δεσμεύουν περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης