BOMBER

Ταμείο Ανάκαμψης: O Klaus Regling, το «ναι μεν αλλά» και το «θα δούμε»

Ταμείο Ανάκαμψης: O Klaus Regling, το «ναι μεν αλλά» και το «θα δούμε»

Ο Mr «Μηχανισμός Σταθερότητας» ήρθε εις τας Αθήνας να μας πει ότι το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάπτυξης είναι συμπαθητικούλι, αλλά το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις, ενώ για την ταμπακιέρα (τα χρήματα δηλαδή) δεν ψέλλισε το παραμικρό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε λοιπόν χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Klaus Regling. Επειδή όμως ο διάβολος στην πολιτική είναι πάντα στις λεπτομέρειες, από την συνάντηση οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έγινα σοφότερος. Για την ακρίβεια δεν έγινα… πλουσιότερος.

Τι δεν άκουσα από τον κ. Ρέγκλινκ; Δεν άκουσα για την ταμπακιέρα, για τα λεφτά… Ούτε πότε θα ξεκινήσουν να έρχονται, ούτε πόσα θα είναι… Ανησυχητικό το όλο ζήτημα, καθότι ο κ. Κλάους ήρθε εδώ να δει τι θα απογίνουν οι μεταρρυθμίσεις και όχι οι επενδύσεις!

Πάλι δηλαδή, η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα εστιάζει στη δημοσιονομική σταθερότητα, στις περικοπές δημοσίων δαπανών και στις αποκρατικοποιήσεις. Διότι όταν οι Βρυξέλλες μιλούν για μεταρρυθμίσεις, εννοούν μόνο αυτά που προανέφερα… Είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Άραγε θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ή θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

Επίσης οι ευρωπαίοι όταν μιλούν για μεταρρυθμίσεις εννοούν κι άλλα πράγματα, όπως την μικρότερη φορολογία, τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, το μικρότερο και κράτος, το χτύπημα στα παντός είδους καρτέλ που ελέγχουν την αγορά, το χτύπημα στις συντεχνίες που ελέγχουν την Παιδεία, το χτύπημα στα κυκλώματα που ελέγχουν τη δημόσια διοίκηση κ.ο.κ.

Από το 2010, ούτε που θυμάμαι πόσες κυβερνήσεις έχουν αλλάξει για να επιτευχθούν αυτές οι «ρημαδιασμένες» μεταρρυθμίσεις και δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Σα να κυνηγάμε την ουρά μας στο ίδιο σημείο.

Και ερωτώ: Τι χρειάζεται για να γίνουν οι περίφημες μεταρρυθμίσεις;
Απαντώ μόνος μου: Πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή; Ισχυρή διακυβέρνηση και όχι αλλεπάλληλες εκλογές.

Αλλιώς σύντροφοι λεφτά δε βλέπω από κανένα Ταμείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Ρέγκλινκ ήταν πολύ «μαζεμένος». «Θυμάμαι αυτό που μου είπατε την περασμένη χρονιά, τον Μάρτιο. Ότι δηλαδή η πανδημία -τότε μόλις ξεκινούσε- δεν είναι λόγος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να επιταχυνθούν. Αυτό το είχα κρατήσει στο μυαλό μου», είπε απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη.

Aν δηλαδή αρχίσουμε πάλι απεργίες, πορείες, προσφυγές εναντίον επενδύσεων και διάφορα άλλα τέτοια όμορφα, πάει πέταξε το πουλάκι...

Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.