BOMBER

Ερντογάν: Μέσα πάει άσχημα – Έξω ακόμα χειρότερα…

Ερντογάν: Μέσα πάει άσχημα – Έξω ακόμα χειρότερα…
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
AP / Burhan Ozbilici

Στην Τουρκία πιστεύουν ακράδαντα ότι η εσωτερική πολιτική σε φθείρει, αλλά η εξωτερική πολιτική σε ρίχνει

Το καθεστώς Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της εσωτερικής ρητορικής και της έξωθεν καλής μαρτυρίας και δεν πάει καλά ούτε μέσα ούτε έξω. Ούτε καλή φήμη έχει στο εξωτερικό, ούτε στον λαό του δεν εμπνέει ιδιαίτερη συμπάθεια. Επίσης είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ποια θα είναι η κατάληξή του στις επικείμενες εκλογές του 2023 και όπως συμβαίνει σε όλα τα καθεστώτα προφανώς θα επιχειρήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη να ελέγξει την επόμενη μέρα.

Προφανώς για τους επίδοξους δελφίνους έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά, κυρίως για τρία συγκεκριμένα πρόσωπα: Το νυν υπουργό Άμυνας Χαλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν… Για τους δυο πρώτους οι όποιες εκτιμήσεις είναι μάλλον ανάξιες λόγου.

Από τους συγκεκριμένους τρεις δελφίνους το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει μάλλον η περίπτωση του Καλίν, ο οποίος αναμφίβολα έχει χαρακτηριστεί θεωρητικός του πολιτικού Ισλάμ και εμπνευστής της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι αμερικανοτραφής και επί σειρά ετών φρόντιζε να παρέχει ιδεολογική κάλυψη στη μεγαλομανία του ηγέτη της Τουρκίας. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Πόλης. Συνέχισε τις σπουδές στου σε ισλαμικό πανεπιστήμιο στη Μαλαισία και έκανε διδακτορικό στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο George Washington. Κατά την παραμονή του στην Αμερική δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια ενώ συνεργάστηκε με το Κέντρο για την Κατανόηση του Ισλάμ με τον Χριστιανισμό, το οποίο χρηματοδοτούσε η Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, όπως αποκαλύφθηκε από το WikiLeaks, ο Καλίν υπήρξε πληροφοριοδότης της πλατφόρμας Stratfor, η οποία συνεργάζεται με κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο «πουλώντας» κρίσιμες πληροφορίες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ότι κι αν συμβεί τα επόμενα χρόνια μη μου πείτε ότι πέσατε από τα σύννεφα…

Σχετικές ειδήσεις