BOMBER

Οι «παπατζήδες» της Ε.Ε. και το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι «παπατζήδες» της Ε.Ε. και το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Αν περιμένετε λύση από τους γραφειοκράτες της Ε.Ε. για την ενέργεια, μάλλον θα πρέπει να γυρίσετε πλευρό. Ούτε αυτή την εβδομάδα θα βγει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες

Αν προσέξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Ε.Ε. γύρω από το θέμα της ενέργειας εδώ και ένα χρόνο, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κομισάριοι παίζουν τον… παπά, ακριβώς για να μην βρεθεί καμία λύση. Για την ακρίβεια «για κάθε λύση εμφανίζουν ένα πρόβλημα». Μπορεί η νέα Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 20 και στις 21 Οκτωβρίου να πλησιάζει, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν ούτε σε αυτή τη συνάντηση δεν θα καταλήξουν κάπου οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την επίλυση της ενεργειακής κρίσης και τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Για να καταλάβετε πόσο έμπειροι παπατζήδες είναι οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία που η Ελλάδα φώναζε για την έκδοση ευρωομολόγου για να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό νότο, οι κομισάριοι των Βρυξελλών και οι Γερμανοί έβγαζαν… σπυριά και μόνο στο άκουσμα του ευρωομόλογου. Σήμερα που η Ελλάδα προτείνει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση από το ρεύμα, οι ευρωπαίοι το ρίχνουν στο «τσάμικο» και λένε να πάμε σε ευρωομόλογο! Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενδεχομένως να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων, στηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης, με την προϋπόθεση τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων, αναφέρει το Bloomberg.

Να αρχίσουμε δηλαδή ξανά τα δάνεια και τα μνημόνια τα οποία εμείς εδώ στην Ελλάδα τα πληρώσαμε ακριβά για να μαζέψει όλο το χρήμα η Γερμανία. Και τώρα μας ζητούν να επαναληφθεί η ιστορία. Να δανειστούμε πάλι χρήμα για να σώσουμε την οικονομία της Γερμανίας που δεν θέλει πλαφόν στο φυσικό αέριο.

«Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς;». Είτε στην παλιά Αθήνα, πάντως, είτε στη σύγχρονη Ευρώπη, τελικά ένα είναι σίγουρο: Ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις τον παπατζή είναι να… μην παίξεις μαζί του.