ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο επικίνδυνη είναι η μεταφορά κατοικίδιων ζώων στο αυτοκίνητο;

Πόσο επικίνδυνη είναι η μεταφορά κατοικίδιων ζώων στο αυτοκίνητο;

Όταν π.χ. ένας σκύλος είναι ασφαλισμένος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τότε ο κίνδυνος περιορίζεται κατά πολύ.

Του Γιάννη Σκουφή

Μία έρευνα της Volvo έδειξε πως η προσοχή των οδηγών αποσπάται όταν υπάρχουν κατοικίδια στο αυτοκίνητο. Και η απόσταση προσοχής είναι ένας παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός, μιας και αρκούν ακόμα και μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να γίνει το κακό.

Η έρευνα της σουηδικής εταιρείας έγινε σε 15 οδηγούς με τους σκύλους τους αφενός «ασφαλισμένους» (με το λουρί τους, στη ζώνη ασφαλείας, σε κλουβιά μεταφοράς κ.α.) και αφετέρου «ελεύθερους» στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Η διάρκειά της ήταν συνολικά 30 ώρες.

Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως ακόμη και με «δεμένο» το τετράποδό του φίλο, ο οδηγός αφαιρέθηκε σε 274 περιπτώσεις με συνολικό χρόνο απόσπασης προσοχής που έφτασε τη 1 ώρα και τα 39 λεπτά. Φυσικά, με ελεύθερο το σκύλο καταγράφηκαν 649 επικίνδυνες περιπτώσεις με χρόνο απόσπασης προσοχής 3 ωρών και 39 λεπτών!

Ο ελεύθερος σκύλος στο αυτοκίνητο προκαλεί μεγάλο άγχος τόσο στον ίδιο, όσο και στον ιδιοκτήτη του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αν έχει τη συνήθεια να βγάζει έξω το κεφάλι του από ένα κατεβασμένο παράθυρο, με αποτέλεσμα ο οδηγός να αναγκάζεται να κοιτά και προς τα πίσω αντί να έχει συνεχώς το βλέμμα του στο δρόμο.

Υπάρχουν και πιο επικίνδυνες καταστάσεις όταν π.χ. ο σκύλος παρενοχλεί τον οδηγό ή σκαρφαλώνει στην πλάτη του. Οπότε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο το καλύτερο είναι να τον έχετε «ασφαλισμένο». Αυτό είναι το καλύτερο τόσο για εσάς, όσο και για το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Σχετικές ειδήσεις