ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 76,3%

Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 76,3%

Η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας είχαν, όπως αναμενόταν, καθοριστική επίδραση στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Του Γιάννη Σκουφή

Ο Απρίλιος ήταν, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο μήνας στον οποίο φάνηκαν πιο έντονα οι επιδράσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην αυτοκινητοβιομηχανία. Με τα πιο πολλά εργοστάσια κλειστά για τις περισσότερες μέρες του μήνα και με τις πωλήσεις να έχουν πέσει εξαιτίας του lockdown το ναδίρ.

Στην Ισπανία και την Ιταλία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία πρακτικά δεν πουλήθηκαν καινούργια αυτοκίνητα –η μείωση των πωλήσεων και στις τρεις αυτές χώρε ήταν της τάξης του 97%, κάτι που σε απόλυτα νούμερα σημαίνει πως σε κάθε μια πουλήθηκαν κάνω κάτω 4.250 αυτοκίνητα και συνολικά λιγότερα από 12.800.

Στη Γαλλία, που επίσης υπέφερε από τον κορονοϊό, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 88,8%, ενώ η μείωση στη Γερμανία ήταν μεν μικρότερη, της τάξης του 61%, αλλά και πάλι ιδιαίτερα μεγάλη.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 76,3%, στις 270.682 μονάδες, από περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο μονάδες τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Από τις αρχές του έτους η συνολική μείωση στις αγορές των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 38,5, καθώς τα 4.475.561 καινούργια αυτοκίνητα που είχαν πουληθεί τους πρώτους μήνες του 2019 έγιναν φέτος 2.750.682.