ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί τα χειμερινά ελαστικά μπορούν να αντικαταστήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις αλυσίδες;

Γιατί τα χειμερινά ελαστικά μπορούν να αντικαταστήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις αλυσίδες;

Οι αλυσίδες είναι δύσχρηστες και ταλαιπωρούν τόσο τον οδηγό όσο και την ανάρτηση του αυτοκινήτου. Τα χειμερινά ελαστικά εξασφαλίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετή πρόσφυση.

Του Γιάννη Σκουφή

Tα στάνταρ ελαστικά που έχουν τα αυτοκίνητά μας είναι έτσι σχεδιασμένα που στις χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες η γόμα τους «κοκκαλώνει» και δεν εξασφαλίζει την αναγκαία πρόσφυση. Αυτός είναι και ο λόγος που γλιστρούν σε χιόνι και πάγο, ενώ μια δεύτερη αιτία είναι ότι «γεμίζει» το πέλμα τους και έτσι προκειμένου να μετακινηθούμε με ασφάλεια σε χιόνι ή πάγο χρειάζονται αλυσίδες, «κουβέρτες» ή κάποιο αντίστοιχο βοήθημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, ακόμα και όταν η κακοκαιρία είναι αρκετά ισχυρή όπως είναι η «Μήδεια», τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε με τα ειδικά χειμερινά ελαστικά. Πρόκειται για λάστιχα -ίσως τα έχετε υπόψη σας ως λάστιχα χιονιού- που έχουν πιο μαλακή γόμα που δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα έχουν και ειδική χάραξη με πιο μεγάλα αυλάκια απαγωγής και τριχοειδείς χαρακιές που τα βοηθούν να αυτο- καθαρίζονται.

Έτσι προσφέρουν ασφάλεια τόσο σε έντονη χιονόπτωση όσο και σε πάγο, ενώ γενικά η χρήση τους συστήνεται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι συνήθως κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η χρήση τους είναι νομοθετικά επιβεβλημένη σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Όπως επιβεβλημένη είναι και η αντικατάστασή τους με στάνταρ ελαστικά το καλοκαίρι, καθώς η μαλακή τους γόμα φθείρεται ιδιαίτερα στις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Ακόμα και τα τετρακίνητα αποκτούν σαφώς περισσότερες δυνατότητες στην κακοκαιρία με ένα σετ χειμερινά ελαστικά, που φέρουν την ένδειξη 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake).

Για τη χώρα μας, με τις πιο ήπιες κλιματολογικές συνθήκες υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, όπως τα ελαστικά παντός καιρού (All Weather) ή τα M+S (Mud and Snow).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.