ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή η Skoda Octavia RS έχει πιάσει 365,45 χλμ./ώρα!

Αυτή η Skoda Octavia RS έχει πιάσει 365,45 χλμ./ώρα!

Στις 19 Αυγούστου του 2011 μία Octavia RS είχε γράψει ιστορία στο Bonneville ξεπερνώντας τα 365 χλμ./ώρα σημειώνοντας ένα ορόσημο που κρατά μέχρι σήμερα!

Του Γιάννη Σκουφή

Πριν από περίπου μια δεκαετία το τεχνικό κέντρο της Skoda στην Βρετανία είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια πολύ ειδική έκδοση της Octavia της 2ης γενιάς με στόχο να πετύχει ένα ρεκόρ ταχύτητας στο Bonneville Salt Flats. Μία από τις μεγαλύτερες αλυκές στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Γιούτα.

Έτσι δημιουργήθηκε μία Octavia RS με τον τετρακύλινδρο TSI των 2.000 κυβικών να φτάνει τους 600 ίππους, Απόδοση υπερδιπλάσια της στάνταρ έκδοσης που υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του βελτιωτικού οίκου Revo Technik.

Για να επιτευχθεί η αύξηση της ισχύος αντικαταστάθηκε η τουρμπίνα από μια της Garrett, ενώ έγιναν και διάφορες άλλες μετατροπές όπως η αντικατάσταση του ψυγείου με ένα μεγαλύτερο, νέα χαρτογράφηση του εγκεφάλου του κινητήρα, ενισχυμένο σύστημα ψεκασμού με καινούργια μπεκ και πολλές άλλες βελτιώσεις.

Πέρα από τον κινητήρα υπήρξαν και πολλές αεροδυναμικές αναβαθμίσεις, η απόσταση από το έδαφος μειώθηκε αρκετά εκατοστά με την προσθήκη ρυθμιζόμενης ανάρτησης της K&W, οι ζάντες είχαν ειδικά καλύμματα για μειωμένη αεροδυναμική αντίσταση, το εμπρός διαφορικό ήταν μπλοκέ κ.α. Φυσικά, το απόβαρο μειώθηκε στο ελάχιστο δυνατό αφαιρώντας από το εσωτερικό όλα τα περισσευούμενα και τοποθετώντας μόνο τα αναγκαία και ελαφρύτερα.

Το ρεκόρ ταχύτητας που σημειώθηκε πριν από δέκα χρόνια στην Γιούτα πιστοποιήθηκε και μπήκε στο βιβλίο Guinness. Η Skoda αποφάσισε να ανακατασκευάσει το αυτοκίνητο που πέτυχε το ρεκόρ και να το επαναφέρει στην δημοσιότητα ώστε να γιορτάσει αυτό το ορόσημο. Βλέπετε, είναι πραγματικά πολύ σπάνιο να ακούμε για ένα Skoda που ξεπερνά σε τελική μια Lamborghini ή μία Ferrari.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Τριανταφυλλόπουλος