ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Doosan Bobcat είναι μια μικρή ηλεκτρική μπουλντόζα

Το Doosan Bobcat είναι μια μικρή ηλεκτρική μπουλντόζα

Ηλεκτρικά δεν είναι μόνο τα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα αλλά ακόμα και τα πιο βαριά. Όπως για παράδειγμα μία μικρή μπουλντόζα.

Του Γιάννη Σκουφή

Στην έκθεση CES που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα παρουσιάστηκαν πολλά και διάφορα τεχνολογικά πρότζεκτ και καινοτομίες. Την προσοχή όμως δεν τράβηξαν μόνο τα εντυπωσιακά concepts, αλλά και αρκετά ηλεκτρικά οχήματα. Όπως είναι για παράδειγμα το Bobcat T7X, μία μικρή μπουλντόζα, Ή φορτωτής αν προτιμάτε.

Όπως μπορείτε να δείτε το T7X έχει εξαιρετικά συμπαγείς διαστάσεις ως ένας φορτωτής που μπορεί να λειτουργεί δίχως να ρυπαίνει και να κάνει θόρυβο. Για τη λειτουργία του έχει ηλεκτρικά μοτέρ που συνδυάζονται με όσο το δυνατόν λιγότερους υδραυλικούς μηχανισμούς.

Η Bobcat αναφέρει πως μία συστοιχία μπαταριών χωρητικότητας 62,0 kWh διασφαλίζει έως 4 ώρες αδιάκοπης εργασίας, ενώ σε αντίθεση με ένα συμβατικό φορτωτή που χρειάζεται περίπου 259 λίτρα ψυκτικού υγρού ετησίως, ο ηλεκτρικός δεν καταναλώνει περισσότερο από 1 λίτρο!

Εννοείται πως στις δαγκάνες του φορτωτή, πέρα από τον κλασικό «κουβά» μπορούν να προσδεθούν και άλλα εργαλεία, όπως στην περίπτωση ενός γκρέιντερ για την απομάκρυνση χώματος ή χιονιού, ενός συστήματος καθαρισμού για τους δρόμους με μια βούρτσα μπροστά κ.α.

Προς το παρόν η Bobcat, που έχει ως έδρα την Βόρεια Ντακότα στις ΗΠΑ, δεν έχει αναφέρει την τιμή πώλησης του προϊόν της. Πάντως, θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εργασίες σε πόλεις με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον (τόσο στο θέμα των καυσαερίων όσο και της ηχορύπανσης) ή σε πολύ κλειστούς χώρους όπου το τελευταίο που θα ήθελε να εισπνέει ένας εργάτης θα ήταν τα καυσαέρια ενός diesel φορτωτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση