ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Fiat θα επαναφέρει το θρυλικό Topolino

H Fiat θα επαναφέρει το θρυλικό Topolino

Στο πλαίσιο της ριζικής ανανέωσης της γκάμας της η ιταλική εταιρία θα αποκτήσει ένα πολύ βασικό μοντέλο που θα λέγεται Topolino.

Του Γιάννη Σκουφή

To Topolino ήταν ένα από τα πιο ιστορικά Fiat. Είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1936 και χάρη στις πολύ μικρές διαστάσεις του θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν το Smart εκείνης της εποχής.

Είχε ένα μικρό κινητήρα χωρητικότητας 569 κ.εκ. με τέσσερις κυλίνδρους, τοποθετημένο μπροστά. Κινούσε τους πίσω τροχούς, ενώ απέδιδε 13 ίππους που του εξασφάλιζαν μια τελική ταχύτητα 85 χλμ./ώρα. Ο αρχικός στόχος ήταν να είναι ιδιαίτερα φτηνό, αλλά όταν παρουσιάστηκε κόστιζε σχεδόν τα διπλάσια από το ποσό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Κατασκευάστηκε έως το 1955 και οι μονάδες του θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες από 520.000 αν δεν μεσολαβούσε το Β’ Παγκόσμιος. Ενδιαφέρον είναι πως ήταν διαθέσιμο με 4 διαφορετικά αμαξώματα, όλες με μήκος που δεν ξεπερνούσε τα 3,24 μέτρα.

Από του χρόνου το Topolino θα επιστρέψει στους δρόμους, αλλά όχι ως ένα μοντέλο σχεδιασμένο σε λευκό χαρτί, αλλά ως ένα μίνι ηλεκτρικό βασισμένο στο Citroen Ami. Ουσιαστικά, οι διαφορές θα εντοπίζονται σε ελάχιστα σημεία αφού το σύγχρονο Topolino (με κάποια σπέσιαλ ρετρό χαρακτηριστικά) θα είναι μία rebadged εκδοχή του Ami. Όπως δηλαδή στην περίπτωση της Opel με το Rocks-e.