ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό το ηλεκτρικό πατίνι έχει κάτι από Formula 1

Αυτό το ηλεκτρικό πατίνι έχει κάτι από Formula 1

Το πρωτοποριακό e-scooter M της βρετανικής Bo σχεδιάστηκε με χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία των πρώην μηχανικών της Williams F1 και ενός σχεδιαστή της JLR.

Του Γιάννη Σκουφή

Το όραμα πίσω από τη δημιουργία της Bo είναι να συνδυάσει την κορυφαία τεχνολογία, την κορυφαία ασφάλεια και πολλά άλλα ώστε να κάνει την διαφορά σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά.

Ο καινοτόμος σχεδιασμός Monocurve συγχωνεύει τη βάση και τα κάθετα τμήματα σε ένα μοναδικό, σφυρήλατο πλαίσιο από αλουμίνιο για υψηλή αντοχή. Μάλιστα, επιτρέπει στους αναβάτες να προσαρτούν τσάντες έως και 10 κιλών.

Ο σχεδιασμός του e-scooter (όπως ονομάζονται τα πατίνια γενικότερα) προέκυψε από εκτεταμένη έρευνα της Bo και κατέληξε πως πολλοί χρήστες δεν επιθυμούν την αναδίπλωση επειδή μακροπρόθεσμα ο μηχανισμός της φθείρεται.

Επιπρόσθετα, το πατίνι της Bo διαθέτει το σύστημα Safetsteer που είναι ενσωματωμένο στο πλαίσιο και χρησιμοποιεί ελατήρια για την επαναφορά του τιμονιού μετά τη στροφή, προσφέροντας μια σταθερή οδήγηση. Η λειτουργία Airdeck ενισχύει την άνεση για τον αναβάτη απορροφώντας τους κραδασμούς παίζοντας το ρόλο της ανάρτησης.

Στο πλαίσιο υπάρχουν μπαταρίες που εξασφαλίζουν αυτονομία 50 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα 35 χλμ./ώρα. Το σκούτερ χρησιμοποιεί ένα πίσω φρένο με δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας και ένα παραδοσιακό εμπρός φρένο με ταμπούρα. Ζυγίζει 22 κιλά και μπορεί να μεταφέρει έως και 100 κιλά.

Στην Αγγλία η τιμή του διαμορφώνεται περίπου στις 2.700 ευρώ. Σίγουρα δεν το λες φτηνό, αλλά θα έχεις να λες το πατίνι σου έχει γονίδια από Formula 1.