ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αλλάζουν οι χάρτες της Google

Αλλάζουν οι χάρτες της Google

Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές σε όλο το κόσμο αναμένεται να περάσει από σημαντικές αναβαθμίσεις χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Google χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία των χρηστών με τους χάρτες της, παρέχοντας μία νέα, βελτιωμένη προεπισκόπηση πριν από το ταξίδι και βελτιωμένη δρομολόγηση, τόσο για ηλεκτρικά όσο και για συμβατικά αυτοκίνητα.

Ταυτόχρονα, μέσω των βελτιώσεων χάρη στην ΤΝ οι χρήστες θα ωφελούνται ακόμη περισσότερο μιας και το Google Maps θα παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για τις τοποθεσίες και θα προσφέρει λεπτομερή προεπισκόπηση του προορισμού.

Δύο από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά για τις διαδρομές είναι το Immersive View και η Lens.

Το Immersive View προσφέρει μια τρισδιάστατη προεπισκόπηση πριν από την έναρξη της διαδρομής, παρέχοντας οδηγίες βήμα-βήμα και με γωνία θέασης από ψηλά. Ακόμη η εφαρμογή μπορεί ακόμη να προσομοιώσει συνθήκες όπως της κίνησης και τα μετεωρολογικά φαινόμενα για μια πιο ακριβή εικόνα του ταξιδιού.

Το χαρακτηριστικό αυτό βασίζεται στο Immersive View για τα μέρη, το οποίο χρησιμοποιεί την ΤΝ για να συνδυάσει δισεκατομμύρια εικόνες από το Street View και από τον αέρα για να δημιουργήσει φωτορεαλιστικές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις περιοχών. Αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι αρχικά διαθέσιμο σε επιλεγμένες πόλεις.

Για όσους ενδιαφέρονται να δουν από πριν τι υπάρχει στον προορισμό τους, η λειτουργία Lens στους δημιουργεί μια επαυξημένη πραγματικότητα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την πλοήγηση σε πολύπλοκες τοποθεσίες, όπως σταθμούς μετρό ή την ανακάλυψη κρυφών τοποθεσιών. Αυτό το χαρακτηριστικό θα διατίθεται σε περισσότερες πόλεις.

Στο πιο πρακτικό μέρος, το Google ενισχύει την κανονική λειτουργία δρομολόγησης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων κτιρίων για την προσανατολισμό των οδηγών και αναλυτικότερες πληροφορίες για την πλοήγηση στον αυτοκινητόδρομο. Επίσης, ενημερώνει τα χρώματα που χρησιμοποιεί για να γίνει πιο ευανάγνωστο.

Για τους οδηγούς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όσα από αυτά έχουν ενσωματωμένο το Google Maps θα λαμβάνουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες φόρτισης ή τον τύπο του φορτιστή (γρήγορος ή αργός), καθώς και ποιες υποδοχές φόρτισης είναι πιθανό να είναι εκτός λειτουργίας και ποιες είναι σε καλή κατάσταση. Αυτά και άλλα πολλά θα έχει το νέο Google Maps που ήδη έχουν αρχίσει να ενημερώνονται από χώρα σε χώρα.