ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Υπ. Μεταφορών & Δικτύων: Ελεύθερη η απόκτηση φορτηγού κάτω των 2,5 τ. από ιδιώτες

Υπ. Μεταφορών & Δικτύων: Ελεύθερη η απόκτηση φορτηγού κάτω των 2,5 τ. από ιδιώτες

Λύση στη μεταφορά αγωνιστικών μοτοσυκλετών δίνει ο νόμος 4313, σύμφωνα με τον οποίο και οι ιδιώτες μπορούν να βγάλουν άδεια κυκλοφορίας κλειστού φορτηγού κάτω των 2,5 τόννων.

Η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που δεν έχουν περιορισμούς στην απόκτηση ΙΧ φορτηγών και λύνεται ένα τεράστιο πρόβλημα για τους αναβάτες στους αγώνες μοτοσυκλετών. Ως τώρα, οι περισσότεροι αγωνζόμενοι αναγκάζονταν να μεταφέρουν παράνομα την μοτοσυκλέτα τους με το επαγγελματικό τους όχημα ή με τρέιλερ, τα οποία εγκυμονούσαν κινδύνους.

Περνώντας από δημόσια διαβούλευση, καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση φορτηγού από ιδιώτες. Σύμφωνα με τον νόμο 4313 (ΦΕΚ Α 261/17.12.2014) που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων στις 17/12/14 ένα φυσικό πρόσωπο(ιδιώτης) μπορεί να βγάλει στο όνομα του μια άδεια κυκλοφορίας κλειστού φορτηγού κάτω των 2.5t.

Συγκεκριμένα το άρθρο 38 στο Κεφάλαιο Δ' αναφέρει:

1. Σε φυσικά πρόσωπα, που δεν ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, μπορεί να χορηγείται έως μία άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου μεικτής χρήσης, μεικτού βάρους κάτω των 2,5 τόνων με κλειστό αμάξωμα μη ειδικοποιημένο, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των προσωπικών τους αναγκών, απαγορευομένης της άμεσης ή έμμεσης μεταφοράς με είσπραξη κομίστρου και με καταβολή τελών κυκλοφορίας ύψους αντίστοιχου των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας, σύμφωνα με αυτό το άρθρο, οι καταχωρίσεις στην άδεια κυκλοφορίας και κάθε άλλο θέμα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή αυτής της διάταξης.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ρυμούλκησης οχημάτων κατηγορίας 01 με Μ.Α.Μ.Φ.Ο. (Μέγιστη Αποδεκτή Μάζα Φορτωμένου Οχήματος) η οποία δεν υπερβαίνει τα 750 kg, καθώς και τροχόσπιτων ανεξαρτήτου Μ.Α.Μ.Φ.Ο.

Σχετικές ειδήσεις